RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

40 menn fikk brystkreft

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Michael Partain (41) mener brystkreften skyldes forurenset vann.

(SIDE2): Amerikanske Michael Partain fikk diagnosen brystkreft for to år siden.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Rammer få menn
Foreldrene til Partain var stasjonert ved basen Camp Lejeune i North Carolina da han ble født. Da han stilte på en høring torsdag ga han sin forklaring med at det er det forurensede vannet ved militærbasen som er grunnen til at han fikk brystkreft.

Minst 40 tidligere amerikanske marinesoldater, eller sønner av marinesoldater, som har bodd på Camp Lejeune har fått brystkreft. I USA får færre enn 2000 menn sykdommen årlig, sammenlignet med 200.000 kvinner som får diagnosen brystkreft, skriver CNN.

Forurenset i tre tiår
Senatets komité for «Veterans 'Affairs» la fokus på eksponeringen militært personell blir utsatt for. Under høringen ble det nevnt at soldater blir utsatt for farlige materialer i USA, Japan og Irak, med eksempler på giftig røyk fra brenning i groper i Irak og forurenset vann.

Partain sa at under morens svangerskap ble familien utsatt for høye nivåer av blant annet tetrakloretylen, dichloroethylene, benzen og vinylklorid i springvannet ved militærbasen de var bosatt.

- Jeg er en av rundt 40 menn som deler diagnosen mannlig brystkreft, og eksponering for forurenset vann fra springen i Camp Lejeune, sa han til komiteen i går.

Mennene med brystkreft jobbet eller bodde på Camp Lejeune mellom 1960 og 1980. Regjeringens rapporter viser at vannet var forurenset i tre tiår.

Marinekorpset mener på sin side at to uavhengige studier ikke har funnet noen sammenheng mellom forurenset vann og senere sykdommer.

Partain tror ikke på militærets funn. Han sier at hans sykdom har vært traumatisk, emosjonell og fysisk vanskelig for ham og hans familie.

Brystkreft blant menn
I 2007 fikk 19 menn brystkreft i Norge. Symptomer og behandling er lignende som hos kvinner.

Les mer: Menn kan få brystkreft

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere