- Klokken 16:20 fikk jeg telefonen om at Nordre Follo har 40 nye tilfeller av den engelske varianten av koronaviruset, sier kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold til NRK.

Les også: Moderna: Vaksinen effektiv mot mutasjonene

Totalt er den britiske koronavarianten oppdaget i 65 prøver. 250 positive koronatester fra kommunen er til nå analysert for virusmutasjonen, skriver kommunen på sine nettsider.

Ordfører Hanne Opdan (Ap) er svært bekymret:

- Endrer ikke vår vurdering

Folkehelseinstituttet er bekymret og følger situasjonen nøye videre.

- De nye 40 tilfellene endrer foreløpig ikke vår vurdering av alvorligheten i situasjonen. Men vi er nå spesielt årvåkne for tilfeller som ikke er knyttet til et kjent utbrudd eller smitteveier, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Les også: Derfor er frykten stor for det muterte viruset - selv om du ikke blir sykere av det

Med de 40 tilfellene som mandag ettermiddag ble bekreftet å være av den britiske koronavarianten, er det konstatert 65 tilfeller i Nordre Follo.

- De fleste tilfellene kan knyttes til kjente smitteveier, men det er fortsatt en del kartleggingsarbeid som foregår. Det er enkelte tilfeller som per nå ikke har kjent tilknytning til utbruddet, og vi jobber spesielt med å bistå i smittesporingen av disse, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Til sammen er det 25 kommuner som har svært strenge tiltak. De aller strengeste finner man i ti kommuner i Oslo-regionen:

Kom inn i romjulen

Myhrvold sier kommunen er trygg på at den britiske varianten kom inn på sykehjemmet mellom 26. og 31. desember. 26. desember åpnet sykehjemmet igjen for besøkende.

Nordre Follo kommune holdt mandag pressekonferanse om koronasituasjonen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Barn og unge ofres lett så lenge vi lar alkoholen flomme til de middelaldrende

Her ble det bekreftet åtte nye tilfeller av engelsk virusvariant. Det ble videre bekreftet utbrudd i Langhus bo- og servicesenter og Tussestien barnehagen. Kommunen jobber aktivt med smittesporing.

- Vi fortsetter smittesporing for fullt og forventer nye prøvesvar i løpet av dagen, uttalte kommuneoverlegen tidligere på mandag.

Mange i karantene

Nordre Follo sendte rundt 350 prøver i helgen til FHI som skal analysere prøvene, og alle som venter på prøvesvar i kommunen, må sitte i karantene til svaret er klart.

TABELL : Se forekomst av engelsk koronavirusvariant i norske fylker.

- Jeg opplever det som positivt at så mange av prøvene som var til analyse hos FHI ikke er det muterte viruset. Ethvert tilfelle av UK-varianten er selvsagt alvorlig, men vi kunne risikert at det var flere tilfeller av UK blant disse prøvene, sa Myhrvold nylig, ifølge kommunens nettsider.

I kjølvannet av utbruddet i kommunen har Nordre Follo vært i full nedstengning siden forrige fredag, og nedstengingen skal i utgangspunktet vare til og med søndag 31. januar.