Gå til sidens hovedinnhold

40 paller til Alternativ jul

For 38. gang holder Alternativ Jul dørene åpne i jula. Men ildsjel Nina Th. Thorsen fra Lambertseter ser aller helst at det ikke kommer en eneste gjest.

Lambertseter/Oslo: Hvis det ikke kommer noen hit, vil det være et tegn på at folk har et trygt sted å være i jula, sier Nina Th. Thorsen.

Men det skjer neppe med det første. Alternativ Jul er et arrangement som vokser fra år til år. Thorsen regner med at nærmere 800 gjester vil komme innom i løpet av jula. Kanskje enda flere hvis kulda fortsetter.

For narkomane, alkoholikere, prostituerte og uteliggere er det et kjærkomment tilbud å kunne tilbringe julaften og juledagene borte fra gata og hverdagen.

På julaften får de skikkelig julemat og julepresanger, og de som trenger det kan sove over. Fra julaften klokken 16 og fram til 2. juledag klokken 13 er dørene åpne, og varm mat serveres døgnet rundt.

Pall på pall

Det er 12. gang Nina Th. Thorsen skal feire jul hjemmefra. I ti år har hun sittet i styret i Alternativ Jul.

Fem dager før feiringen bærer løs på Folkets Hus på Youngstorget er det nok å henge fingrene i. Hos Lagerboks AS på Lambertseter blir alt utstyret lagret, nesten 40 paller i alt. I dag er en pall med julemarsipan på avveie. Noen telefoner må tas.

Å holde oversikten og kontakt med rundt 150 leverandører er ikke for lettvektere.

Det tar mye tid ja, men det hjelper godt å ha litt rutine. Først og fremst er dette noe som er veldig koselig å holde på med, og jeg møter masse gavmilde, positive og hyggelige mennesker, sier Thorsen.

Giverglede

Hun opplever en enorm giverglede fra både bedrifter og privatpersoner. Brus, kaffe, supper og penger til julepresanger strømmer inn. Kjøttleverandører leverer ferdigstekt ribbe.

Nesten ingenting er foreningen nødt til å kjøpe inn selv.

Lokalene blir også stilt til nesten gratis disposisjon. Det er tredje gang feiringen foregår på Oslo kongressenter Folkets Hus.

De sier at de ikke kan kalle seg Folkets Hus hvis de ikke kan ta inn alle folk. De setter opp bord og stoler, og sørger for scene og lyd. Det er helt utrolig, sier Thorsen.

Det er høyt under taket når den alternative jula ringes inn, og selv om ikke alkohol og andre rusmidler aksepteres, er filosofien klar:

Vi sier ikke nei til noen. Vi kaster ikke gjester ut, men vi bærer dem gjerne inn. De som kommer kaller vi gjester og ikke brukere. Vi er vertskap. Det handler om respekt, mener Thorsen, som likevel påpeker at dette neppe er noe sted å feire jul for enslige eldre eller alenemødre.

De henviser hun til Kirkens Bymisjon eller til Aslam Ashan på Lørenskog. Foreningen har god kontakt med både uteseksjonen, politi og Frelsesarméen. De som vandrer gatelangs julaften får høre om tilbudet, og fraktes til Folkets Hus ved behov.

38. alternative jul

Alternativ Jul er en forening av frivillige som ble startet av Frp-politiker Henning Holstad i 1970. Bare 17 år gammel startet han prosjektet for å hjelpe vanskeligstilte i hovedstaden, og for å være en motvekt mot overdreven julefeiring.

Holstad har vært leder av arrangementskomiteen siden. Foreningen Alternativ jul har en meget kort lønningsliste: Ingen. Alt fra styremedlemmer, administrasjon, kokker og renholdsfolk bidrar gratis for at de som ser på jula som en tung og vanskelig tid, kan få det litt bedre.

I alt er det mer enn 200 frivillige medhjelpere. På natta og til opprydning er det fremdeles bruk for flere hender.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai