*Nettavisen* Nyheter.

40 prosent rammet av lynet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Skader som følge av lynnedslag rammer mange nordmenn.

Sommer er tordensesong og i månedene framover vil lynnedslag forårsake brann og skader på hus og elektriske artikler for store verdier.

En ny undersøkelse viser at nesten 40 prosent av alle husholdninger har opplevd at apparater har blitt ødelagt i forbindelse med tordenvær.

Store mørketall
– En stor andel av de som deltok i undersøkelsen, oppgir at de ikke vet om de elektriske apparatene gikk i stykker på grunn av tordenvær. Mørketallet er sannsynligvis stort, sier administrerende direktør Arild Bjørkedal i APC Norge, som står bak undersøkelsen.

Ifølge undersøkelsen er det fortrinnsvis kostbar hjemmeelektronikk, som datamaskiner, modemer og TV-apparater, som går i stykker.

Spenning genereres i skyene når varm og fuktig luft stiger, skriver Meteorologisk institutt.

«Høyt oppe i skyen dannes haglpartikler, noe som er helt nødvendig for at disse potensielt farlige spenningsforskjellene skal oppstå. Haglpartiklene smelter som oftest før de når bakken. I våre områder går de fleste lyn inni en sky eller mellom skyer, bare om lag en fjerdedel slår ned.»

I sommermånedene slår lynet ned titusener av ganger i Norge, og konsekvensene er blant annet brann, skader på hus og eiendom og ødelagte elektriske artikler i hjemmet.

Mange har lynvern
Undersøkelsen viser også at over 40 prosent har gått til anskaffelse av lynvern. Ifølge Bjørkedal er det vanskelig å beregne nøyaktig hva slike skader koster, men det dreier seg om millionbeløp hvert år.

Ett eneste lynnedslag kan ramme flere millioner installasjoner, og kombinasjonen tordenvær og skader i ledninger og elektroniske komponenter står bak flere tragiske branner.

Tips for sommeren:
Det er svært liten risiko for at hus treffes direkte av lyn. Enkle lynvern (UPS eller overspenningsvern) mellom hjemmeelektronikken og vegguttaket gir ofte tilstrekkelig beskyttelse når lynet slår ned i nærheten.

Har du ikke har overspenningsvern for elektriske systemer, bør du trekke ut støpselet på alt utsatt elektrisk utstyr. Trekk også ut antennekabelen til fjernsynet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.