RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

40 prosent sovner bak rattet

Foto: Paul Weaver/TV 2 Nettavisen
Minst èn person dør i trafikken hver uke, fordi en sjåfør sovnet bak rattet, viser ny undersøkelse.

- Å kjøre bil uten å ha sovet på 24 timer er som å kjøre med én i promille, men det er det ikke alle som er klar over. Å være en trøtt sjåfør høres jo så mye mindre dramatisk ut enn å være en full sjåfør. Vi anslår at det omkommer ett menneske hver uke fordi en bilfører sovner bak rattet, sier leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen Vegdirektoratet, Finn Harald Amundsen.

Vegdirektoratet starter i dag kampanjen «Stopp og sov» etter at InFact gjorde en undersøkelse som viste gruoppvekkende trafikkvaner blant nordmenn. Ifølge de nye tallene er årsaken til hver tredje utforkjøring eller møteulykke med dødelig utfall, at sjåføren tok en høneblund med rattet mellom hendene.

Og det å falle i søvn på veien er ikke så uvanlig som man skulle tro.

- Når fire av ti har innrømmer å ha sovnet mens de har kjørt bil, om så bare et brøkdels sekund, ser vi at vi har en stor jobb foran oss. Og «verstingene» er menn i privat næringsliv, de ligger over gjennomsnittet for resten av landet, sier Kjersti D. Nordgård, som er ansvarlig for kampanjen.

For å unngå å sovne, anbefaler både Trygg Trafikk og Vegdirektoratet at man kjører inn til siden og tar seg en dupp på 15 minutter, før man kjører videre. Å stole på kaffe, frisk luft eller sukkertøy har vist seg å gi falsk trygghet da disse tingene har ingen effekt overhodet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere