RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

400 år gammelt hodemysterium oppklart

Foto: OFF (Afp)
Sist oppdatert:
Var det virkelig en kongelig hodeskalle som i årenes løp hadde vandret mellom private samlere?

Han var en av Frankrikes mest beundrede konger, hadde voldsomt drag på damene og var en ivrig talsmann for religiøs toleranse, men i 1610 ble han drept, og senere forsvant hodet fra graven. Nå har det kommet til rette og er identifisert.

Moderne etterforskningsmetoder
Ved hjelp av 21. århundres etterforskningsteknikker har en gruppe rettsmedisinere nå slått fast et balsamert hode som i tidens løp har vandret mellom private samlere faktisk tilhørte Henrik IV, melder nyhetsbyrået AFP.

Det mest avgjørende funnet ble gjort etter at hodeskallen ble 3D-skannet og røntgenfotografert. Ekspertene fant en liten skade i den øvre kjeven som samsvarte med en beskrevet skade fra et attentatforsøk i 1594.

Funnene ble presentert på en pressekonferanse i Paris torsdag.

Fikk strupen skåret over
Henrik IV var 57 år gammel da en katolsk fanatiker under en prosesjon 14. mai 1610 banet seg vei fram til kongen og skar over strupen hans.

Henrik IV deltok i religionskrigene før han besteg Frankrikes trone i 1589. Før kroningen konverterte han fra Kalvinismen og ble katolikk. Ni år senere innrømmet han protestantene religiøse rettigheter og satte dermed en stopper for borgerkrigen.

Han var en populær konge og utviste stor omsorg for sine undersåtter, ifølge historikerne.

Solgt på auksjoner
Under den franske revolusjonen i 1793 ble det kongelige kapellet Saint-Denis nord for Paris stormet, og levningene av den tidligere kongen ble tatt og kastet i en grøft. Det var her en av opprørerne skar hodet av den døde kroppen. I århundrene som fulgte skiftet det hodet man antok hadde tilhørt Henrik IV eier flere ganger idet det ble kjøpt og solgt på private auksjoner.

Nå bør alt ligge til rette for at hodet igjen kan finne veien tilbake til krypten og det kongelige gravstedet, 400 år etter drapet, ifølge AFP.

Se video av hodeskallen under og hør prins Louis Alphonse av Bourbon fortelle hvordan det føles å sitte med hodet til en av sine forfedre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere