4000 båtflyktninger til Italia i løpet av 48 timer

Italienske skip har i løpet av to døgn plukket opp 4000 migranter som var på vei over Middelhavet fra Afrika til Italia.

09.04.14 13:53
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=j9wnI01EZlHr7DcL0s9vNIj988MixU3WGzFBMV5rdL65q3kbtAZwTEB-uzAsUVKajemmOoNDmTeBU4aEnAcaMDISPOa4rwaGAJB5dZZcuYERw7qJtLk2qAp-WlJPcyDPdVM1TUKwzDs&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- De kommer uten stans, og krisen blir stadig grellere. Akkurat nå redder to handelsskip to båter med 300 og 361 personer om bord. Det ser ut som om det er minst et lik om bord, sier Italias innenriksminister Angelino Alfano i et radiointervju med Rai Uno.

Hundretusener er klare
Han anslår at 15.000 båtflyktninger er reddet så langt i år. I tillegg er 300.000-600.000 migranter klare til å begi seg ut på den farlige reisen fra Libya, ifølge Alfano. Tallet er bekreftet av EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström og oppgis å være et lavt anslag.

Tusenvis av afrikanere forsøker hvert eneste år å komme seg over til Europa. Mange klarer det - mange klarer det ikke - og drukner. Her er noen av de som er blitt plukket opp de siste par dagene. Foto: (Italiensk politi)


Les også
: Italias marine reddet 1.100 båtflyktninger

Italia har flere ganger bedt EU om å ta større ansvar for de mange menneskene som forsøker å ta seg til Europa via sjøveien.

Problemet har økt drastisk etter at Muammar Gaddafi ble styrtet i Libya. Gaddafi hadde en avtale med europeiske myndigheter om å stanse båtflyktningene, men i dag råder det politisk kaos i det nordafrikanske landet.

Les også: Over 700 afrikanske båtflyktninger reddet

- Menneskesmuglere skor seg
- Europa må håndtere situasjonen. Jeg kan ikke si at problemet er løst etter at vi har gitt 80 millioner euro til Frontex, sier Alfano.

Han framholder at menneskesmuglere tjener store penger på trafikken, og at de ofte sender ut nødsignal bare noen få mil utenfor Libyas kyst.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Afrikanere som er plukket opp i Middelhavet, ankommer en havn i Augusta på Sicilia. Foto: Antonio Parrinello (reuters/NTB scanpix)

Små og overfylte båter med flyktninger er ikke noe unormalt syn utenfor kysten av Nord-Afrika. Foto: (Italiensk politi)


Liten øy gir stort håp

Det er særlig den lille, italienske øya Lampedusa, som ligger mellom Tunisia og det italienske fastlandet, som ofte kommer i medienes søkelys når nok en båt-tragedie som innebærer desperate flyktninger gjør seg gjeldende.

- Båt-tragediene i Middelhavet er et svart kapittel i historien, sier Jan Egeland, genralsekretær i Flyktninghjelpen. Foto: (Scanpix)

Det er som regel hit de som overlever overfarten mot et nytt og bedre liv blir tatt i land og plassert i store oppsamlingsleire. EU har ved flere anledninger rettet knallhard kritikk mot forholdene som råder for de internerte.

Jan Egeland, tidligere visegenralsekretær i FN, har uttalt seg om de gjentatte tragediene.

- Vi kan ikke lukke øynene når lik flyter opp på europeiske strender, sier genralsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen, og tok til orde for en ny asylpolitikk i oktober i fjor.

- Båt-tragediene i Middelhavet er et svart kapittel i historien. Ikke bare for middelhavslandene, men også for Norge og resten av Europa, sa Egeland. (©NTB)

Den lille øya Lampedusa ligger strategisk til mellom det Afrikanske kontinetet og Europa. Foto: (Googlemaps)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.