Brasil beskrives som et «biologisk Fukushima» med henvisning til atomulykken i Japan i 2011. Landet satte denne uka ny døgnrekord i antall koronadødsfall.

Det var tirsdag denne uka Brasil registrerte over 4000 koronadøde siste døgn, den høyeste verdien siden pandemien startet. Med helsetjenester som kollapser står eksperter at landet vil overgå den dødsbølgen USA opplevde i januar, melder nyhetskanalen Sic Noticias.

Les også: Oslo kommune presiserer besøksregelen – gode nyheter for flere

Tall fra Johns Hopkins University torsdag forteller om 340.776 døde totalt etter covid-19-smitte i Brasil. Dette tallet overgås bare av dødstallet i USA, der det er registrert 559.116 døde. Brasil kan være på vei til å innhente USA på denne statistikken, selv om landet bare har to tredeler av befolkningen i Nord-Amerika, skriver Sic Noticias.

De høye dødstallene til tross, president Jair Bolsonaro sier det ikke blir noen nasjonal nedstengning, melder NTB.

Det har kommet krav både fra helsepersonell og politiske motstandere om å innføre strengere smitteverntiltak.

– Vi kan ikke akseptere denne politikken med å bli hjemme og stenge ned alt. Det blir ingen nasjonal nedstengning, sa Bolsonaro i en tale i byen Chapecó i Santa Catarina delstat.

Presidenten forsvarte også bruken av andre behandlingsmetoder, blant dem malariamedisinen hydroksyklorokin. Det er ikke funnet bevis for at legemiddelet er effektivt mot covid-19.

– Det er ikke nok vaksiner i verden i dag. Vi er nødt til å finne alternativer, sa Bolsonaro.

I et åpent brev i avisa O Globo tirsdag, tar en forening for brasilianske helsearbeidere, som har knappe 20.000 medlemmer, til orde for at det må innføres en tre uker lang nasjonal nedstengning.

– Den alvorlige epidemiologiske situasjonen, som fører til at helsevesenet kollapser i flere stater, krever umiddelbar innføring av strenge smitteverntiltak, heter det i brevet.

Intensivavdelinger i de fleste av landets delstater er minst 90 prosent fylt opp, men tallene har vært ganske stabile siden forrige uke, rapporterer NTB.