*Nettavisen* Nyheter.

40.000 tar ikke feil

Norges mest kjente fjelltur er den over Besseggen. Everestklatrer Tormod Granheim fulgte i fotsporet til rundt 40.000 årlige turgåere. Se bildekarusell.

08.08.06 14:01

GRATIS OPPSETT: Nettavisen på mobil

(BESSEGGEN TV 2 Nettavisen): «Det hender Fantomet forlater jungelen, og går omkring i byen som en vanlig mann.»
Gammelt jungelord

Nå er vel ikke akkurat Tormod Granheim Fantomet. Men det er nok ingen tvil om at han har hatt større utfordringer enn de seks timene mellom Memurubu og Gjendesheim – over eggen der Peer Gynt skulle ha ridd på bukkens rygg. For eksempel det å klatre opp på toppen av Mount Everest, og stå på ski ned nordveggen.

Se bildespesial nederst i saken

Hatt lyst
Det diskuteres for øvrig om det muligens kan være Knutshø som er det egentlige åstedet for myten. Men det spiller liten rolle. Turen over Besseggen er og blir en veldig flott fottur både for gamle og unge.

- Jeg har egentlig alltid hatt lyst å gå over Besseggen. Helt fra jeg var liten. Og 40.000 turgåere kan vel ikke ta feil, sier Tormod til TV 2 Nettavisen.

Turen er 14,5 km lang, og er stipulert til å ta 7 timer. Da har man rundelig tid til mange hvilepauser. For vi brukte drøyt fem timer fra Memurubu, til vi sto på kaia ved Gjendesheim. Og da gikk vi ikke spesielt fort, og hadde flere lengre pauser.

Tøft opp
Det tøffeste på hele turen er kanskje helt i starten. Det går bratt opp fra Memurubu (på rundt 1000 moh) – og når sola steiker fra skyfri himmel, er det ikke så dumt å legge inn en ekstra liten hvil eller to i kneikene.

Men det tar ikke lang tid før vi er oppe på rundt 1300 meters høyde, og kan følge den veldig lettgåtte siden bortover høydedraget. Det er fullstendig umulig å gå seg vill, siden det nærmest er tett i tett med folk bortover hele stien.

- Jeg synes det er veldig hyggelig å se at det er mange barn og unge som er ute og går i fjellet, sier Tormod.

Mange unge
For det er forbausende mange av den yngre garde som vandrer på nordsiden av Gjende denne juli-tirsdagen. De sitter muligens ikke bare hjemme foran PC`en hele tida likevel, som krisemaksimererne ynder å si?

Opp til venstre ruver kolossen Besshø (2258 moh) nesten 800 meter over oss. Det er veldig lett å gå på den svært oppgåtte stien. Det er litt småkupert hele veien fram til Bessvann, der selve Besseggen starter.

En god rast og litt nedkjøling av beina før en starter på eggen, kan være lurt.

Det er nok av metoder til å ta seg opp eggen. Noen velger å klamre seg fast til fjellet, noen veler å klyve. Men de fleste tar seg lett opp de tre hundre høydemeterne. Tormod demonstrerer sin fjellvanthet ved å ikke bruke hendene i det hele tatt - med full sekk på ryggen - og i joggesko.

Godt grep
Alle klarer lett å ta seg opp eggen. Det er ikke spesielt luftig, siden det er godt med plass på begge sidene. Det er nærmest umulig å falle på en vanlig dag med oppholdsvær. På grunn av de mange fjellstøvlene som årlig trår eggen, kan fjellet være noe glatt. Men ikke verre enn at sko og støvler med god såle får godt grep på blanke veggen.

Men det er særdeles gode tak for både hender og føtter hele veien. Man trenger aldri å løfte føttene mer enn 20 cm for å finne neste ståsted. Så det er en svært enkel opptur.

Enkelte får seg en overraskelse når de kommer seg opp på toppen av Besseggen. For det er fortsatt et godt stykke opp til toppen av Veslefjell (1750 moh). Og enda lenger ned til Gjendesheim. Men det er fortsatt svært lettgått, og er veldig overkommelig for alle.

- Dette er en tur man enkelt kan gjøre på en dag fra Oslo. Det er bare å ta dagen til hjelp. Og 1000 høydemeter totalt er ikke mye. Men det er viktig å huske at man bør ta det litt med ro, hvis ikke treningsgrunnlaget er på topp, råder Tormod Granheim til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.