Se pressekonferansen her:

– Politiet fikk melding 01.14 om en alvorlig og pågående hendelse. Den ble raskt definert som pågående livstruende vold og fant sted utendørs, der en person hadde avfyrt flere skudd mot personer i området. Vi var veldig raskt på stedet, allerede 01.19 var antatt gjerningsmann pågrepet, sier politiinspektør Tore Soldal, som er fungerende bakvakt for politimesteren.

Han forteller at sivile bisto med pågripelsen. Sivile bisto også med helsehjelp på stedet.

– Vi antar per nå at det kun var en gjerningsperson, men så tidlig kan vi ikke si noe sikkert om det. Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, og vi jobber fortløpende med innhenting av informasjon. Vi har satt inn alle tilgjengelige ressurser i dag, sier Soldal.

Mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

– Det med terror er begrunnet med antall skadde, drepte og antall åsteder, det er minst tre åsteder, sier påtaleansvarlig Christian Hatlo.

Politiet etterforsker nå for fullt om den siktede har fått hjelp i planleggingen av angrepet. Noe av det politiet ønsker å finne ut er om det er planlagt flere angrep i tiden fremover, eller om mannen som nå er pågrepet og siktet har handlet alene. Slik situasjonen er ved ni-tiden lørdag morgen tyder alt på at mannen var alene under selve angrepet i Oslo natt til lørdag.

Siktede er en 42 år gammel norsk statsborger opprinnelig fra Iran. Etter det politiet foreløpig vet er han bosatt i Oslo.

– Han er kjent for politiet fra før, men fra mindre forhold. Han er foreløpig ikke avhørt, men vi er i dialog med ham og forsvareren hans. Vi har allerede nå ganske god oversikt over denne hendelsen, blant annet fordi vi har video som viser store deler av hendelsen, sier Hatlo under pressekonferansen.

– Siktede har noen domfellelser som gjelder bæring av kniv og narkotikaforhold, og en legemsfornærmelse langt tilbake i tid, forteller Soldal. Han har også flere saker mot seg som har blitt henlagt.

10 personer er alvorlig skadet, 11 lettere skadd etter nattens skyting, men ingen er lenger livstruende skadd ifølge politiet.

– Politiet har beslaglagt to våpen, et etthåndsvåpen og et automatvåpen, sier Hatlo på pressekonferansen. Ifølge politiet skal våpnene være av eldre type.

Politiet vil videre jobbe med å avdekke motivet for skytingen.

– Det viktigste virkemiddelet for det er avhør av siktede, men det er grunn til å anta at det dreier seg om hatkriminalitet ut fra hvor skytingen foregikk, sier politiet under pressekonferansen.

Den siktede har ikke blitt avhørt enda, og har sagt til politiet at han vil snakke med forsvareren sin først, noe han gjorde mens politiet holdt pressekonferanse.

Mannen er kjent for PST fra tidligere, men dette ble ikke utdypet under pressekonferansen, så det er foreløpig ikke kjent hvorfor PST har hatt mannen i sitt søkelys.

Politiet har ingen informasjon om at det er planlagt flere hendelser fra andre personer, men etterforsker dette og det er blant annet derfor Pride-paraden har blitt avlyst.

– Vi vil gjøre vårt for at andre store arrangement kan gjennomføres, sier politiet under pressekonferansen.

Politiet sier de har iverksatt mange tiltak i sentrum, både synlige og usynlige i forbindelse med arrangementer, som Tons of Rock og landskamp. Det er ikke planlagt at disse skal avlyses.

– Vi har tilkalt mye ekstra ressurser, sier politiet.

Oslopolitiet samarbeider med PST i etterforskningen, fordi den siktede har vært kjent for PST.

Politiet har en hypotese om at psykiatri kan være bakgrunn for hendelsen. Politiet er på nåværende tidspunkt ikke kjent med at mannen har noen historie med psykisk sykdom. På pressekonferansen understreker politiet at dette kun er en av flere hypoteser.

Politiet vet foreløpig ikke hvor mange skudd som er avfyrt.

– Men det er veldig mange tomhylser som ligger på åstedet, sier politiet på pressekonferansen.