*Nettavisen* Nyheter.

43 FN-soldater tatt til fange av væpnet gruppe

TATT TIL FANGE: 43 UNDOF-soldater er tatt til fange på Golanhøyden. Dette bildet ble tatt på grensen til Syria august i år. Foto: Jack Guez (Afp)

En væpnet gruppe har tatt 43 FN-soldater til fange på Golanhøydene mellom Israel og Syria, melder FN torsdag.

28.08.14 22:31

- 43 fredsbevarende soldater fra FNs styrke UNDOF ble tatt til fange tidlig i morges av en væpnet gruppe i nærheten av Quneitra, sier FN i en uttalelse torsdag.

Soldatene jobber for FNs «Disengagement Observer Force» (UNDOF) og ble tatt til fange torsdag morgen nær Quneitraunder.

Ytterligere 81 personer tilknyttet FN kommer seg ikke fra sine posisjoner i nærheten av Ar Ruwayhinah og Burayqah, heter det videre i uttalelsen.

Den israelske hæren tror at opprørerne tilhører Nusrafronten, en syrisk sunniislamistisk organisasjon med forbindelser til al-Qaida, melder CNN.

Ingen nordmenn

Soldatene som er tatt som gisler kommer fra Fiji, og ble tvunget til å gi fra seg våpnene sine etter at kampen mellom syriske opprørere og regjeringsstyrker tiltok dagen før.

Foruten Fiji, bidrar også soldater fra Filippinene, India, Irland, Nepal og Nederland i observatørstyrken som består av mer enn 1.200 soldater.

Ifølge Forsvarsdepartementet er ingen nordmenn involvert i torsdagens hendelse.

- Vi har 13 stabsoffiserer og observatører i området, men hendelsen fant sted litt lenger sør på Golanhøydene enn der vårt mannskap befinner seg, sier major Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet.

Finberg sier at den norske delegasjonens arbeid fortsetter som før.

Sikkerhetsrådet fordømmer

FNs sikkerhetsråd har kommet med en sterk fordømmelse og sier det er «terrorgrupper og medlemmer av ikke-statlige væpnede grupper» som står bak. Sikkerhetsrådet krever en ubetinget og umiddelbar frigivelse av de fredsbevarende soldatene og oppfordrer land som har innflytelse i området, til å hjelpe til.

Ifølge tjenestepersoner i FN ble de 43 fredsbevarende soldatene brakt til den sørlige delen av buffersonen mellom den israelske og syriske delen av Golanhøydene.

FN-talsmann Stephane Dujarric sier det er uklart hvilken gruppe som står bak, og at det så langt ikke har vært mulig å få bekreftet at de ansvarlige er tilknyttet Nusrafronten.

Tatt tidligere

Det er ikke første gang FN-soldater blir tatt til fange, det skjedde blant annet både i mars og mai i fjor, men de ble frigjort i god behold.

FN opplyser at de gjør alt de kan for å få soldatene frigitt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.