RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

43 FN-soldater tatt til fange av væpnet gruppe

TATT TIL FANGE: 43 UNDOF-soldater er tatt til fange på Golanhøyden. Dette bildet ble tatt på grensen til Syria august i år.
TATT TIL FANGE: 43 UNDOF-soldater er tatt til fange på Golanhøyden. Dette bildet ble tatt på grensen til Syria august i år. Foto: Jack Guez (Afp)
Sist oppdatert:
En væpnet gruppe har tatt 43 FN-soldater til fange på Golanhøydene mellom Israel og Syria, melder FN torsdag.

- 43 fredsbevarende soldater fra FNs styrke UNDOF ble tatt til fange tidlig i morges av en væpnet gruppe i nærheten av Quneitra, sier FN i en uttalelse torsdag.

Soldatene jobber for FNs «Disengagement Observer Force» (UNDOF) og ble tatt til fange torsdag morgen nær Quneitraunder.

Ytterligere 81 personer tilknyttet FN kommer seg ikke fra sine posisjoner i nærheten av Ar Ruwayhinah og Burayqah, heter det videre i uttalelsen.

Den israelske hæren tror at opprørerne tilhører Nusrafronten, en syrisk sunniislamistisk organisasjon med forbindelser til al-Qaida, melder CNN.

Ingen nordmenn

Soldatene som er tatt som gisler kommer fra Fiji, og ble tvunget til å gi fra seg våpnene sine etter at kampen mellom syriske opprørere og regjeringsstyrker tiltok dagen før.

Foruten Fiji, bidrar også soldater fra Filippinene, India, Irland, Nepal og Nederland i observatørstyrken som består av mer enn 1.200 soldater.

Ifølge Forsvarsdepartementet er ingen nordmenn involvert i torsdagens hendelse.

- Vi har 13 stabsoffiserer og observatører i området, men hendelsen fant sted litt lenger sør på Golanhøydene enn der vårt mannskap befinner seg, sier major Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet.

Finberg sier at den norske delegasjonens arbeid fortsetter som før.

Sikkerhetsrådet fordømmer

FNs sikkerhetsråd har kommet med en sterk fordømmelse og sier det er «terrorgrupper og medlemmer av ikke-statlige væpnede grupper» som står bak. Sikkerhetsrådet krever en ubetinget og umiddelbar frigivelse av de fredsbevarende soldatene og oppfordrer land som har innflytelse i området, til å hjelpe til.

Ifølge tjenestepersoner i FN ble de 43 fredsbevarende soldatene brakt til den sørlige delen av buffersonen mellom den israelske og syriske delen av Golanhøydene.

FN-talsmann Stephane Dujarric sier det er uklart hvilken gruppe som står bak, og at det så langt ikke har vært mulig å få bekreftet at de ansvarlige er tilknyttet Nusrafronten.

Tatt tidligere

Det er ikke første gang FN-soldater blir tatt til fange, det skjedde blant annet både i mars og mai i fjor, men de ble frigjort i god behold.

FN opplyser at de gjør alt de kan for å få soldatene frigitt.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere