*Nettavisen* Nyheter.

43 millioner på flukt fra krig og konflikt

Foto: OSMAN ORSAL (Reuters)

Nok et dystert rekordår, ifølge Flyktningehjelpen.

20.06.11 12:31

I 2010 var 43,7 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt. Det er det høyeste antall siden årtusenskiftet, ifølge Flyktningehjelpen, som kaller 2010 nok et dystert rekordår for verdens flyktninger. Antall mennesker på flukt har steget de siste tre årene.

Halvparten på flukt i eget land
Av de 43,7 millionene menneskene på flukt fra krig i 2010 er 27,5 millioner på flukt i eget land mens 16,2 millioner har krysset landegrenser. Samtidig gikk antall asylsøkere til Europa ned med seks prosent i 2010 sammenlignet med foregående år.

Vanskeligere å få beskyttelse
- Økningen i antall flyktninger og internt fordrevne er hovedsakelig et resultat av langvarige og fastlåste konflikter. Samtidig ser vi også at det er blitt vanskeligere for mennesker på flukt i eget land å få beskyttelsen de har krav på. Manglende politisk vilje og respekt for internasjonal humanitær lov kombinert med at FNs humanitære appeller underfinansieres har ført til en unødvendig forverring av situasjonen for fordrevne i 2010, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen, ifølge en pressemelding.

FLYKTNINGER I EGET LAND

Land med flest internt fordrevne:

Sudan 4,5-5,1 millioner

Colombia 3,6-52 millioner

Irak 2,8 millioner

DR Kongo 1,7 millioner

Somalia 1,5 millioner

Halvparten av verdens internt fordrevne befinner seg i fem land; Colombia, Sudan, Irak, Den demokratiske republikken Kongo og Somalia.

Europeisk innstramming bekymrer
Mens tallet på flyktninger går opp, har Europa strammet inn grensekontrollen. Dette bekymrer Flyktningehjelpen. Innstrammingen kan føre til at mennesker som trenger og har rett på beskyttelse ikke får det.

- I dag velger afrikanske flyktninger livsfarlige ruter inn i Europa, og mange tusen har mistet livet. Europa og Norge må bringe flyktningekonvensjonen og beskyttelsesaspektet tilbake på bordet i arbeidet med å utarbeide en mer human og bærekraftig europeisk flyktningepolitikk, sier Rasmusson.

Til Norge kommer det flest asylsøkere fra Eritrea (1711 i 2010), viser Flyktningehjelpens tall. Deretter følger Somalia, Afghanistan, Russland og Etiopia. Etter flere år med økt antall asylsøkere, var det en markert nedgang i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.