*Nettavisen* Nyheter.

43 ord som har ødelagt for Obama

Foto: J. Scott Applewhite (Ap)

Ytret 43 ord om et tema som sammenlignes med karikaturstriden.

18.08.10 22:45

Ni år etter at tvillingtårnene raste sammen på Manhattan, virker fremmedfrykten fortsatt å være gjeldende i USA. Planene om å reise et trettenetasjes muslimsk senter et steinkast unna Ground Zero, har blitt et brennhett politisk spørsmål i USA noen måneder før kongressvalget.

Politiske motstandere sammenligner mosképlanene med å reise et svastika på Holocaustmuseet i New York, eller plassere et japansk krigsminnemerke på Pearl Harbour.

Rundt 60 prosent av amerikanerne mener ifølge meningsmålinger at mosképlanene er en stor fornærmelse for ofrene etter terrorangrepene 11. september 2001.

43 uheldige ord
Det som inntil nylig var en lokal New York-sak, ble plutselig en nasjonal sak etter at Barack Obama ytret 43 ord, ifølge The Times, hvor halvparten ble sagt uten manuskript, under en middag for muslimer i Det hvite hus forrige fredag.

Her kan du lese det opprinnelige manuskriptet til talen.

Obama hyllet en fallen muslimsk, amerikansk soldat som hadde fått tildelt medaljen Purple Heart, og sa at alle amerikanske militærveteraner «delte verdiene som vil holder så kjært», og at «en av disse verdiene er retten til å praktisere sin religion – en rettighet som er forankret i den første grunnlovsendringen i konstitusjonen», skriver avisen.

Uttalelsen ble av mange oppfatet som en direkte støtteerklæring til moskeen.

Dagen etter fortalte Obama på CNN at han ikke nødvendigvis har gitt sin støtteerklæring til moskeen, men er en forkjemper av religions- og ytringsfriheten.

Spaltist i Washington Post, Howard Kurtz, skriver at Obama har håndtert mosképlanene på en uheldig måte, og sannsynligvis bidratt til å skuffe begge parter.

- Kunne han ikke bare ha sagt alt på fredag fremfor å måtte oppklare eller snu i saken på lørdag? Dette har resultert i at han har gjort begge parter misfornøyde, skriver Kurtz.

Distanserer seg fra Obama
Republikanerne har brukt dette som politisk krutt, men også demokrater forsøker nå å distansere seg fra presidenten.

Senatets majoritetsleder Harry Reid (demokrat) har brutt med Det hvite hus, og krever at det islamske senteret blir bygget et annet sted.

New York-guvernør David Paterson sa tirsdag at han skal ha samtaler med folkene bak det såkalte prosjektet «Park 51», og drøfte alternative byggetomter.

- Han har til en viss grad fått det verste ut av det. Først snakket han om prinsipiell støtte, og det ble oppfattet av mange i USA som er skeptisk til moskeen, at han tok stilling i denne saken og han fikk en opinionsstorm av den grunn, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Les også: «Drep Ground Zero-moskeen»

Melby seier dette førte også til at Obama fikk mye støtte for å tørre å ta et standpunkt basert på prinsipper som er forankret i grunnloven.

- Men så på lørdag viste det seg at han ikke hadde tatt stilling. Og de som da hadde støttet ham, vendte ham ryggen.

- Dette er en kinkig sak for presidenten fordi man rører på noen fundamentale prinsipper i den amerikanske konstitusjonen.

Karikaturstriden
- Alle er enige om at alle har en lovmessig rett til å sette opp en moské på nedre Manhattan, men det som mange reagerer på, er at dette kanskje er litt følsomt når det gjelder det som sitter igjen av oppfatninger og følelser etter 11. september, sier han.

Melby sier moskésaken har trukket fram noen paralleller til karikaturstriden.

- Ytringsfriheten er et hellig prinsipp, men det går an å huske at det er sårende for muslimer å trykke disse Mohammed-tegningene, og her er det litt samme fortegn. Ground Zero rører noe veldig følelsesmessig ved amerikansk historie, og selv om du har rett, så gjøre du det ikke fordi det kan skape de og de reaksjonene, sier Melby.

- Mistet støtte
Melby mener Obamas siste uttalelser forsterker inntrykket av at han er en eliteperson som har liten kontakt med den amerikanske grasrota.

- Jeg skal være forsiktig å si så mye om innholdet i denne debatten for der rører det seg ting som ikke jeg har jobbet så mye med. Men politikken i dette er interessant. Hans opprinnelige standpunkt på fredag gikk dårlig hjem hos amerikanere fordi det syntes å bare forsterke et allerede eksisterende inntrykk av at Obama ikke har en genuin følelse av amerikanernes selvoppfatning og vanlig folks synspunkter. Det reiser spørsmål ved hans nasjonale sinnelag, sier Melby.

- Også er det en annen kritikk som reises. Den liberale delen av partiet anklager ham for ikke å stå for noe. Det fyrer opp under en annen oppfatning om at Obama er en pragmatiker og for upredikerbar politiker. Så måten han har håndtert denne saken har ødelagt for ham både i opinionen og i det amerikanske elitekorpset, sier Melby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.