Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

44.000 uten strøm etter Gorms herjinger i Sverige

HUS RASERT: Deler av taket på dette huset i Helsingborg i Sverige blåste av i stormen. Taket traff et hus på den andre siden av gaten, men ingen personer skal ha blitt skadet. Foto: Johan Nilsson / Tt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Stormen Gorm feiet søndag kveld inn over den sørlige delen av Sverige  etter å ha rast i store deler av Danmark.


Stormen Gorm skapte søndag kveld og natt til mandag problemer også i Sør-Sverige. Her har et tre blåst ned og skaper problemer i trafikken på E6 ved Landskrona.

Det verste uværet er over etter at stormen Gorm feiet inn over den sørlige delen av Sverige søndag kveld. Gorm nådde orkan styrke og etterlot seg 44.000 husholdninger uten strøm.

Mandag morgen er den sørlige delen av Sverige preget av nattens uvær. Det meldes om nedfalne trær på veiene, 44.000 husstander uten strøm og svensker som kvier seg for å bruke bilen. Stormen slo til mot Sverige søndag kveld, etter å ha rast i store deler av Danmark, og ble enkelte steder målt til orkan styrke.

I halv tre-tiden natt til mandag kunne det svenske meteorologiske instituttet, SMHI, melde at det verste var over. Det er ikke meldt om personskader.

– Det kommer fortsatt til å blåse kraftig over Sør-Sverige, men det holder på å legge seg, sa meteorolog Tomas Fyrby i SMHI.

Vinden som natt til mandag beveget seg nordøstover i Sverige, hadde avtatt i styrke, men stormvarselet gjelder mandag morgen fortsatt i Gotland, samt Kattegat og Öresund, grunnet svært høy vannstand.

Over i Danmark

I Danmark meldes det om at Gorm har gjort mest skade i Midtjylland og Nordsjælland.

Danske forsikringsselskaper hadde mottatt over 500 skademeldinger klokken 6, og pressekontakt Ann Lünd i danske Falck anbefaler folk til å være oppmerksomme på veiene i morgentimene.

– Det er viktig at folk følger med når de skal ut i trafikken. Særlig i de mørke morgentimene må alle tenke over at det kan ligge trær i veibanen, sier hun til Ritzau.

Det danske meteorologiske instituttet meldte klokken 00.30 at Gorm hadde forlatt Danmark, og i København har politiet trukket tilbake sitt varsel om å unngå unødvendig kjøring.

Alle større broer i Danmark ble natt til mandag gjenåpnet. Togdriften i deler av landet er ikke helt i rute igjen, melder DSB.

Norskekysten skånet

Norge var heldigere enn våre to naboland og slapp ekstremværet Gorms herjinger natt til mandag.

– Vi fikk ikke ekstremværet inn over oss, men det har vært kraftig vind, mye regn og høy vannstand langs kysten. Det har trolig ført til lokale oversvømmelser en rekke steder langs kysten, sier meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Søndag varslet Color Line at to seilinger med Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals blir avlyst mandag formiddag på grunn av stormen i Skagerrak.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!