«Folkeopprøret mot klimahysteriet» går som en farsott på Facebook og er blitt ukens store snakkis.

Bak står pensjonist og bergenser Knut Amundsen (69), som mener at klimaendringene ikke er menneskeskapte.

Det er regjeringens skjerpede klimamål for 2030 om å redusere utslippene med minst 50 prosent som har provosert ham.

Les også: Faktisk.no: Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?

- Målet var å nå 100 personer. Vi har nå godkjent 172.900 medlemmer og har 117.700 på vent, sier Amundsen til Nettavisen fredag morgen.

Nettavisen har sett dokumentasjon på dette. Fredag klokken 11 er det registrert 123.000 medlemmer, noe Amundsen forklarer med en forsinkelse hos Facebook.

- Er det i ferd med å komme ut av kontroll?

- Neida, 18-20 moderatorer sørger for at alle innlegg blir kontrollert og lest, og det er klare regler for å få innpass.

Les også: FNs klimapanel slår alarm

- Hva skal til?

- Du må oppføre deg ordentlig, ikke kalle andre stygge ting og ikke starte politiske debatter. Vi har avvist 45.600 som ikke ville godta disse kriteriene, sier 69-åringen.

Les også: Kjell-Magne Rystad: Stort klimaopprør på gang: Her er årsakene til det

40 på svarteliste

- Hvor mange har dere blokkert?

- Vi har blokkert 40 stykker, de er ute for livstid. Stadig flere fra motgruppen «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet» melder seg inn, men en del av dem lager bråk, så de lukes raskt ut igjen.

- Hva er det egentlig du gjør?

- Jeg forteller Kari og Ola Nordmann at nå må de våkne. Klimadebatten har gått over alle støvleskaft, mener Amundsen.

Han forteller at han var medlem av Demokratene i fire måneder i 2018 og at han nå er medlem i Pensjonistpartiet.

Faktisk.no skriver at flere av dem som styrer «Folkeopprøret» er eller har vært aktive i innvandrings- og islamfiendtlige grupper. Der har de kommet med negative karakteristikker av innvandrere og muslimer.

Ikke redd for å ta feil

- Jeg mener vi ikke har noen klimakrise. Vi har klimaforandringer, men det har vi hatt bestandig. At det regner i Bergen og ikke snør, er ingen krise. Det kommer til å snø en annen dag, fortsetter han.

- Avviser du fullstendig menneskeskapte klimaendringer?

- Ja. FNs klimapanel baserer seg på antagelser. Det holder ikke. Mange forskere mener det stikk motsatte, hevder han.

- Frykter du at du kan ta feil?

- Nei.

Les også: Full klimakrig på Facebook

Rotevatn: - Det har vi ikke tid til

Fredag morgen deltok Amundsen i debatt på Politisk Kvarter på NRK med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

- Klimaendringene stopper ikke ved å melde seg inn i en Facebook-gruppe, sier Rotevatn.

Han mener til at her må vi lytte til de flinkeste forskerne på fagfeltet.

– Jeg forstår at det er politisk debatt og jeg diskuterer gjerne det med disse i Facebook-gruppen, men å diskutere hvorvidt det er menneskeskapt eller ikke, det har vi faktisk ikke tid til, sier han.

- Det er ikke noe vitenskapelig belegg for å hevde at det som nå skjer ikke er menneskeskapte endringer. Det er hevet over enhver tvil, så her må vi diskutere hvordan vi skal løse problemet, understreker han.

- Under ti prosent av befolkningen

Rotevatn påpeker at klimaendringer skaper store lidelser og er et faktum man må forholde seg til og mener det kun er et lite mindretall som er enig med Amundsen.

En satirisk motgruppe kalt «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet» har samlet 83.000 medlemmer på Facebook fredag morgen.

Forskingsleder Marianne Aasen hos Cicero deltok også i debatten og sa at i underkant av ti prosent av befolkningen ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

- Det viser at den store majoriteten fester litt til naturvitenskapen og mener alle kan gjøre noe for å motvirke den negative effekten.

Global oppvarming

FNs klimapanel (IPCC) la for første gang i oktober 2018 frem en spesialrapport om 1,5 graders global oppvarming, basert på 6000 vitenskapelige studier.

Rapporten viste at globale utslipp av klimagasser må reduseres med 40-50 prosent innen 2030 sammenlignet med 2010 for å klare å begrense økningen til 1,5 grader.

I 2050 må utslippene av CO2 være netto null.

SINTEF, som er Norges største forskningsmiljø innen energi- og klimateknologi, har tidligere forfattet artikkelen «Derfor tar klimaskeptikerne feil», som redegjør for hvorfor klimaendringene er menneskeskapte.