RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

45-åring frifunnet for Skøyen-drapet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
45-åringen som har stått tiltalt for forsettlig drap på Vegard Bjerck på Skøyen i 2008, ble onsdag frifunnet i Oslo tingrett.

IT-gründeren ble funnet knivdrept i garasjeanlegget ved boligen på Skøyen 18. desember 2008.

45-åringen har stått tiltalt for å ha knivstukket og drept IT-gründeren Bjerck i garasjeanlegget på Skøyen i Oslo i desember 2008.

45-åringen, som var nabo av den drepte, ble pågrepet et halvt år senere. Etterforskningen var vanskelig, og tiltale mot ham ble ikke tatt ut før mai i fjor.

45-åringen har erkjent at han hadde ripet opp biler på gjesteparkeringen. Påtalemyndigheten mente Bjerck oppdaget ham, og at knivstikkingen skjedde i affekt.

- Mareritt er over
Aktor, statsadvokat Svein Holden, la ned påstand om elleve års fengsel da saken ble avsluttet i Oslo tingrett før jul, mens forsvareren, advokat Knut Lindboe, ba om frifinnelse.

Retten mener det ikke er bevist at tiltalte var drapsmannen. Store deler av dommen dreier seg om vurdering av fruktkniven som ble beslaglagt hjemme hos ham. Retten mente at det er sannsynlighetsovervekt for at fruktkniven er drapsvåpenet, men at dette ikke er sterke nok beviser til at han kan dømmes. Det vises også til at ingen vitner har sett tiltalte i garasjeanlegget på drapsdagen.

- To og et halvt års mareritt er over. Nå gjenstår to uker før ankefristen løper ut, men det er klart det er lettere å vente med en frifinnelse i ryggen, sier Lindboe.

- Vi vet jo ikke om det blir noen behandling i lagmannsretten. Jeg vurderer dommen dit hen at det ikke blir det, men det er opp til Riksadvokaten å vurdere, sier han.

Ingen erstatning
45-åringen ble også frifunnet for erstatningsansvar for Bjercks mor og samboer – noe som har en lavere bevisbyrde. Retten gikk langt i å si at 45-åringen trolig har alibi, slik han har forklart.

Vegard Bjerck ble funnet klokken 16.13, og drapet må ha skjedd få minutter tidligere. Den tiltalte har forklart at han jobbet på PC-en sin i det aktuelle tidsrommet. Seks tidsstempler som ble funnet på maskinen fra 16.03.58 til 16.13 har vært av særlig interesse. Spørsmålet var om tidsstemplene ble utløst av en bruker, eller om de kunne ha kommet ved datamaskinens automatiske oppdateringer.

- Har tiltalte generert disse, har han i realiteten alibi, skriver tingrettsdommer Anne Margrethe Lund.

- Kripos har ikke klart å finne andre programmer eller hendelser om fører til at tidsstempler blir oppdatert automatisk uten brukeraktivitet. Retten kan selvfølgelig ikke utelukke at det finnes, men konstaterer at det på tross av omfattende undersøkelser ikke er funnet, heter det videre.

Riksadvokaten skal vurdere anke
Holden påpeker at retten i samme dom finner at fruktkniven var det sannsynlige drapsvåpenet og at tiltalte trolig har alibi.

- De to synspunktene går det ikke an å forene, sier han.

Statsadvokaten vil ikke antyde om det går i retning anke eller ikke. Han anførte under prosedyren at påtalemyndigheten ikke hadde noe kronbevis, men en samlet bevisbyrde.

- Vi registrerer at retten vurderer bevisene annerledes enn påtalemyndigheten. Nå skal vi se nærmere på begrunnelsen. Vi har ikke tatt noe standpunkt til hvordan vi skal forholde oss, sier han.

45-åringen ble funnet skyldig i ha ripet opp en bil ved to anledninger, noe han i retten innrømmet. Tingrettsdommer Lund ila ham ingen straff på grunn av belastningen det har vært at saken har trukket ut i tid, men ga ham i stedet to års prøvetid.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere