*Nettavisen* Nyheter.

45 dager fengsel etter bildrap

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i 7 måneder.

26.05.11 15:44

En 38 år gammel mann bosatt i Porsanger i Finnmark som var sjåfør av en bil i en ulykke i fjor der Vally Marie Persen (55) fra Børselv omkom, er dømt til fengsel i 45 dager, tap av førerretten i tre år, 23.000 kroner i erstatning, og 5.000 kroner i saksomkostninger. Han ble frifunnet for oppreisningskravene, skriver Finnmark Dagblad.

38-åringen kjørte en bil med tilhenger i Børselv. Da han så Persen gå langs veien sammen med to andre, bremset han opp. Tilhengeren fikk sleng og traff Vally Marie Persen og hennes datter. Persen omkom, mens svigerdatteren fikk lettere skader.

Ba om 7 måneder ubetinget
I Indre Finnmark tingrett la aktor Ernst Pettersen ned påstand om fengsel i 7 måneder. 38-åringens forsvarer Jon Swensen la ned påstand om frifinnelse.

Tingretten fant at forgjengerne ikke har hatt en klanderverdig plassering i veibanen. Mor og datter gikk på venstre side av veien, datteren på ski på brøytekanten, mens hennes svigerbror gikk på høyre side av veien. Retten klandrer heller ikke 38-åringen for sin reaksjon da han måtte bråbremse i svingen. På grunn av det optiske inntrykket av trafikkbildet som veiens krumming har gitt, blant annet at det så ut som at de tre gikk i bredden, ga ifølge retten en berettiget foranledning til å iverksette full oppremsing.

65 meter fra treffpunkt
Retten la til grunn at 38-åringen så alle fotgjengerne ca 65 meter fra treffpunktet.

Tilhengeren med dobbel aksling hadde ingen bremsvirkning på fremre aksling, men siden bremsene på tilhengeren etter all sannsynlighet låste seg under nedbremsingen, ville manglende bremseeffekt på fremre aksling ha liten betydning for utfallet. Både bil og tilhenger hadde gode vinterdekk.

Retten mener at avdøde ble truffet av bilens venstre front, mens sakkyndig mente at hun ble truffet av høyre bakdør. Retten la til grunn at kollisjonshastigheten var i overkant av 30 km/t ved sammenstøtet.

Uaksomt
Retten sier dette om skyldsspørsmålet:

«Da bremsingen ble iverksatt var det for sent, og sammenstøt var uunngåelig. Retten finner etter en samlet vurdering at tiltalte har handlet uaktsomt, og at han burde forstått at kjøringen kunne medføre en annens død. Uaktsomheten består i at tiltalte holdt en for høy hastighet under de rådende forhold, sett ut fra ekvipasjens vekt, veibanens friksjon, oversikten på området og det trafikkbilde som gradvis gjorde seg gjeldende.»

Les flere saker hos Finnmark Dagblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.