45 nye laksekonsesjoner tildeles i 2013

Oslo (NTB): Regjeringen tildeler 45 nye konsesjoner, der 35 av dem krever innløsning av dagens konsesjon. Oppdretterne vil få tildelt to nye grønne konsesjoner i bytte mot den som leveres inn.

Økologiske og grønne konsesjoner pålegger havbruksnæringen å drive oppdrett uten uakseptable miljøvirkninger. Det legges vekt på fem hovedområder hvor miljøutfordringene antas å være størst. De fem områdene er genetisk påvirkning og rømming, forurensning og utslipp, sykdom, arealbruk og fôrressurser.

- Ordningen med grønne konsesjoner vil kunne bidra til utvikling av en mer miljøvennlig havbruksnæring, og det er jeg glad for, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Tildelingene forutsetter løsninger som er vesentlig bedre enn de som brukes i kommersiell sammenheng i dag. En faggruppe skal vurdere søknadene og prioriterer de med størst potensial for samlet miljøforbedring.

- Jeg ønsker å stimulere til utvikling av tekniske løsninger som en drivkraft for positiv endring i næringa. Dette gir muligheter for vekst langs hele kysten, men mest i Finnmark og Troms, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.