*Nettavisen* Nyheter.

45 pasienter må sove på gangen

Foto: Erik Holsvik/Rogalands Avis

Stavanger universitetssjukehus (SUS) har til nå i år hatt 45 korridorpasienter hver dag.

13.01.11 22:08

Korridoren på medisinsk sengepost 3H ved SUS er fylt opp av sykesenger. Det er knapt noen ledige plasser igjen, skriver Rogalands Avis.

I en av sengene ligger Thor Jan Gjerseth. Han er innlagt for hjerteproblemer, men kan med litt hell dra hjem snart, etter bare én natt på gangen.

– Jeg synes for så vidt det går greit. Det er ikke så gale. Men jeg kunne selvfølgelig tenkt meg et rom, sier han.

Han er én av 53 pasienter som sov på gangen natt til i går.

– Vekker bekymring
Antallet korridorpasienter i Helse Stavanger er nå så høyt, og har vært det over en lengre periode, at det vekker bekymring, forklarer kommunikasjonssjef i Helse Vest, Bente Aae.

Situasjonen var tema på gårsdagens styremøte i Helse Vest, og her kom det fram at det fra 1. januar i år har vært gjennomsnittlig 45 korridorpasienter til dagen.

– Og antallet har vært høyt lenge, også høyere enn de tallene som ble presentert for i år, sier Aae.

Gjerseth forklarer at han har vært korridorpasient før, og visste hva han gikk til.

– Når det ikke er noe annet alternativ så tar du jo det du får. Jeg får sove om natten og det er i grunnen det viktigste. Men det er jo absolutt et steg ned fra å sove på et rom, mener han. Han mener det verste med å sove på gangen er at han blir flyttet rundt en del.

Et sesongproblem
Divisjonsdirektør for medisinsk divisjon ved SUS, Svein Skeie, bekrefter at det er bekymringsverdige tall.

– 45 korridorpasienter er 45 for mange. Vi har hatt tiltak for å få bort korridorpasientene i mange år, og disse virker, men samtidig øker sengebehovet, forklarer Skeie.

Selv om medisinsk divisjon har fått noen flere senger enn de hadde for noen år siden, og samhandlingen internt på sykehuset og med kommunene er forbedret, er det ikke nok til å få bukt med problemet.

– Spesielt om vinteren er plass et problem. Da er det flere med infeksjoner og influensa, påpeker divisjonsdirektøren.

– Men mye av problemet ligger i at vi har 60 utskrivingsklare pasienter ved sykehuset som venter på plass i kommunale helsetjenester. Så her er det flere utfordringer som henger sammen, understreker Skeie.

– Ingen enkle løsninger
Ifølge Skeie er det ingen enkle, kortsiktige tiltak som kan få ned antall korridorpasienter.

– Det er medisinsk divisjon som har det største problemet med korridorpasienter, og vi låner allerede sengeplasser på kirurgisk divisjon og Kvinne- og barnedivisjonen, forklarer han.

Langsiktige tiltak kan være flere senger totalt sett og en bedre fordeling av sengene til enhver tid.

– Men vi klarer ikke få inn flere senger med dagens arealer. Da må vi enten bygge om eller bygge ut, noe som vil kreve ressurser. Men det koster penger å drive slik vi gjør i dag også, presiserer Skeie.

Han understreker at pasienter i korridorene er absolutt siste løsning.

– Dette er jo uansett ikke slik vi ønsker at det skal være. Men i perioder når det er fullt klarer vi ikke å tilby noe bedre. Det er bare å beklage. Men vi driver ikke uforsvarlig, sier Skeie.

Les flere saker fra Rogalands Avis her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.