45 skandinaviske jihadister drept i Syria

ÉN AV 45: Egzon Avdyli hadde blitt kjent som en ledende figur i Profetens Ummah før han ble drept i Syria.

ÉN AV 45: Egzon Avdyli hadde blitt kjent som en ledende figur i Profetens Ummah før han ble drept i Syria. Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

Egzon Avdyli er en av mange skandinaviske døde i Syria. Flere har tatt sitt eget liv.

02.08.14 13:34

Det er Aftenposten som har regnet sammen antall døde skandinaver i Syria siden de begynte å delta i konflikten i 2012.

Fra Norge har cirka 50 personer reist til Syria. Ti har omkommet. Den mest kjente fra Norge er 25 år gamle Egzon Avdyli som ble drept i Syria våren 2014.

Fra Sverige har cirka 80 reist til Syria. Rundt 20 har omkommet.

Fra Danmark har over 100 reist til Syria. Minst 15 har omkommet.

Flere av de drepte har tatt sine egne liv i selvmordaksjoner.

Flere vil reise
Forsker Truls Hallberg Tønnessen frykter at flere unge skandinavere nå blir lokket til å reise til Irak og Syria fordi ISIL nå tilsynelatende har lykkes i å opprette en islamsk stat.

- Å opprette en islamsk stat er en sentral del av deres ideologi. Nå har de noe som ser ut som en mulighet til å opprette en slik stat, og IS har tilsynelatende kontroll over områder. folk drar ot slutter set til IS fordi gruppen fremstår som sterk. Det kan øke deres attraktivitet, sier Tønnessen til avisen.

Konflikt på flere fronter
De store dødstallene skylles at ISIL er i konflikt på flere fronter, og at martyrdøden er noe mange av soldatene lengter etter.

Som eksempel refererer Aftenposten fra Facebook-siden til en av de døde - en 27 år gammel mann fra Bærum som omkom i vår.

«Folk sover mens de lever, men våkner når de dør» var mannens siste melding.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.