RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

46 år og fire hjerteinfarkt

Foto: Roger Ødegård (Indre Akershus Blad)
Sist oppdatert:
Som 36-åring fikk Eindride Olstad sitt første hjerteinfarkt. Ti år senere har han overlevd tre til.

- Jeg priser hver dag jeg får, sier trebarnsfaren til Indre Akershus Blad.

Som bilselger for Røhne og Selmer i Lillestrøm, merket 46-åringen plutselig at han fikk vondt i brystet og at venstrehånda dovnet bort under en arbeidsdag for ti år siden.

- Jeg tok to paracet og jobbet ut dagen. Da jeg kom hjem ble det vondere i brystet, og jeg tente meg en røyk. Jeg rakk bare noen drag før jeg forsto hvor alvorlig det var. Da jeg ringte kona, tilkalte hun ambulanse umiddelbart, forklarer Olstad.

Blokket hovedpulsåra
Siden bar det i hui og hast fra Olstads daværende bosted Lillestrøm til Ahus på Lørenskog, og derfra videre til Rikshospitalet, der lierfossingen fikk blokket ut hovedpulsåra og ei sideåre til hjertet.

- Etter at jeg ble utskrevet fra sykehuset ble jeg overlatt til meg selv. Alt jeg fikk beskjed om var å ta kontakt med fastlegen min. Jeg var ikke mye høy i hatten, og synes det er rart at helsevesenet ikke tilbød noen automatisk oppfølging etter en slik operasjon.

Etter å ha vært sykemeldt i et halvt år hadde Olstad behov for en mindre stressende jobb, og startet hos Stangeskovene på Fetsund. løpet av det neste året hadde han imidlertid hatt to hjerteinfarkt til.

- Falsk trygghet
- I ettertid kan jeg se at jeg levde i en falsk trygghet fram til hjerteinfarkt nummer to kom.

Eindrides mamma og onkel har også hatt hjerteinfarkt, så det er ingen tvil om at Olstad er arvelig belastet.

- Jeg er født med for trange årer, sier han.

Totalt har Eindride blokka ut årer ni ganger, og er en av få i Norge i sin alder som har overlevd fire hjerteinfarkt.

Eindride Olstad og familien flyttet til Lierfoss for fem år siden. Både han og de tre barna kjører motocross, og flyttet til bygda for å knytte seg nærmere til NMK Aurskog-Høland, der de hadde fått mange venner etter hvert.

Olstad er en glødende idealist for motorklubben, og arbeidet rundt 1.000 timer dugnad på klubbens anlegg i Eksismoa i fjor.

Det var på sistnevnte arena han fikk sitt fjerde og hittil siste infarkt i 2008.

- Det var åpen dag på Eksismoa, og jeg merket at jeg fikk vondt i brystet mens jeg kjørte motocross.

Da han gikk av sykkelen, stupte han i bakken, men overlevde også denne gangen.

Nå har han fått tablettene Plovex på livstid, medisiner som blant annet sørger for å holde stentene i årene rene, og gjør hverdagen lettere å leve.

- Var redd for å ikke våkne
- I mange år hadde gruet jeg meg til å legge meg. Jeg var redd for ikke å våkne igjen. Disse tablettene gir meg en trygghet som ikke kan måles. Nå er livet bedre og leve og jeg er glad for hver dag jeg får.

- Et spørsmål jeg gjerne skulle hatt svar på er likevel hvorfor jeg ikke kunne få disse medisinene etter det første infarktet. Det ville spart familien min og meg for mye engstelse. En støtte for oss har vært fastlegen min Helge Lundberg. Han har snudd seg rundt og arbeidet hardt for at jeg skal få et best mulig liv.

Heller ikke etter det fjerde infarktet fikk Olstad noen oppfølging fra helsevesenet, men han har tatt grep selv: I 2006 sluttet han å røyke, og han trener tre ganger i uka ved Trento.

- Jeg har gått ned 16 kilo, og føler meg kvikkere i kroppen. I tillegg har jeg fått igjen humøret. Jeg har lært meg å leve med det.

En by pass-operasjon vil kunne hjelpe Olstad til et enda bedre liv, men det er en omfattende operasjon, og han vurderes ennå som for ung.

Selv om Olstad er uføretrygdet har han sammen med en kompis startet butikken Dekal Design på Aursmoen, der han selger motorrelaterte artikler og tilbyr trykk på klistremerker og klær.

- I etterkant av infarktene har jeg søkt en rekke jobber, men har blitt avvist gang på gang. Jeg vil henstille arbeidsgivere om å gi arbeidssøkere som faller litt utenfor A4-ramma en sjanse. Her er det mange fordommer ute og går.

Dersom det viser seg å være liv laga for Dekal Design AS på sikt, håper Olstad at han kan arbeide for fullt igjen en vakker dag.

- Jeg tar livet som det kommer og priser hver dag jeg får, sier Eindride Olstad.

Les flere saker hos Indre Akershus Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere