*Nettavisen* Nyheter.

46 drept i flyplassangrep i Kandahar

Situasjonen ved det store flyplassområdet i Kandahar var onsdag fortsatt uavklart, etter at Taliban-opprørere gikk til angrep tirsdag kveld. Foto: Stringer (Reuters)

Minst 46 mennesker er drept og 36 såret i et Taliban-angrep mot flyplassen i Afghanistans nest største by Kandahar. Etter et døgn holder én opprører fortsatt stand mot regjeringsstyrkene.

Opprørerne angrep flyplassen tirsdag kveld, og kamphandlingene pågår fortsatt, melder forsvarsdepartementet i Kabul.

En lege ved et lokalt sykehus sier 41 mennesker – 37 sivile og fire regjeringssoldater – er drept i kampene. Ifølge departementets opptelling er til sammen 37 sivile og medlemmer av sikkerhetsstyrkene drept i kampene, og 35 såret. I tillegg er ni talibankrigere drept og én såret, ifølge departementet.

Les også:– Flere drept i flyplassangrep i Afghanistan

Langvarig angrep

Det er nå kun én Taliban-opprører igjen som holder stand mot sikkerhetsstyrkene, heter det i departementets uttalelse onsdag kveld. Da hadde angrepet pågått i mer enn ett døgn. Departementet forklarer at det har tatt lang tid å nedkjempe opprørerne for å unngå å ramme sivile.

– Afghanske nasjonale sikkerhetsstyrker kjemper modig mot terrorister på flyplassområdet og forsøker å utøve forsiktighet for å unngå å ramme sivile, uttaler forsvarsdepartementet.

Øyenvitner forteller om eksplosjoner og skuddsalver ved flyplassen, som også huser en stor NATO-base som nå delvis er overtatt av afghanske regjeringsstyrker.

Flyplassen benyttes også av amerikanske styrker i landet, blant annet som base for droner som er et av USAs fremste våpen i krigen mot opprørere.

Vanlig mønster

Taliban-angrepet i Kandahar kommer samtidig med at Afghanistans president Ashraf Ghani besøker Pakistan i håp om å få i stand fredssamtaler med Taliban.

– Dette har blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sier militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil i Kabul.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, mener han.

Selvmordsbombere

En talsmann for Taliban bekreftet tirsdag at det var gruppen som sto bak angrepet mot flyplassen i Kandahar.

Tidligere tirsdag sprengte to selvmordsbombere seg under et angrep mot en politistasjon i Kandahar, byen der Taliban tidligere hadde sin hovedbase.

I en uttalelse fra NATO heter det at det ikke foreligger meldinger om drepte eller sårede blant de mange hundre internasjonale soldatene som er stasjonert ved Kandahar-flyplassen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.