*Nettavisen* Nyheter.

460 av  over 1300 passasjerer er evakuert

17 personer skal være sendt til sykehus eller legevakt, hvorav tre er alvorlig skadd. Mest alvorlig er det for en mann i 70-årene og en kvinne i 90-årene.

24.03.19 10:50

Siste: 460 personer skal være evakuert fra cruiseskipet Viking Sky.

Lørdag kveld var alle de ni om bord frakteskipet Hagland Captain blitt evakuert. Det meldte NRK like før midnatt på lørdag.

Folk om bord i lasteskipet som havarerte i Hustadvika, mens skipet skulle bistå i evakueringen av cruiseskipet Viking Sky, hoppet i sjøen for å bli reddet av helikopter, etter anbefaling fra Hovedredningssentralen (HRS).

Talsmann Per Fjeld i HRS uttalte til NTB at det er «en foretrukket måte å gjøre det på framfor å redde dem fra dekk» med helikopter.

– Diverse forhold i sjøen er grunnen til det. Det er en operasjon de er trent på. De hopper i sjøen slik at de kan bli tatt trygt opp i helikopteret, sier Fjeld.

17 skadde - tre alvorlig

Like før klokken 02 opplyste politiet at 16 personer er sendt til sykehus eller legevakt og opplyste at det ikke vil bli gitt mer informasjon før søndag morgen. Tre personer er alvorlig skadd.

Ifølge Tidens Krav skal tallet på de skadde klokken 05.54 være 17.

Avisen meldte tidligere at de 10 var seks menn og fire kvinner, alle med bruddskader. Fem er sendt til Kristiansand sjukehus, og fire til Molde. Én person er sendt til Haukeland sykehus i Bergen.

Ifølge avisa er det mest alvorlig for en kvinne i 90-årene og en mann i 70-årene.

HRS opplyser til VG klokka 23 at 166 personer er blitt evakuert fra cruiseskipet.

- Dette blir nok en langvarig aksjon, som i alle fall kommer til å pågå gjennom natten, sier pressekontakt Borghild Eldøen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til TV-kanalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Odd Roar Lange (NTB scanpix)

I beredskap mot forurensning

Kystverket er koblet inn på grunn av faren for akutt forurensning etter at de to skipene havarerte i Hustadvika. Så langt er det ingen lekkasjer.

Den store slepebåten Boa Heimdal er på vei til havaristedet. Det sier Ove Njøten, vaktleder ved Kystverkets beredskapssenter i Horten, til Bergens Tidende.

– Ut fra det vi vet, har ikke skipet hatt noen grunnberøring, så slik vi anser situasjonen nå, er det ikke stor fare for forurensning, sier han til BT.

Dersom det skulle komme utslipp, vil muligheten for å samle opp eventuell diesel eller tungolje fra sjøen være minimal, sier han.

– Med dette været er det vanskelig å si om eventuelt utslipp vil drive inn mot land eller lenger ut til sjøs. Oljevernutstyr vil heller ikke ha noen effekt i dette været.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: David Hernandez/@oxman78

Takker redningsmannskapene

Rederiet Viking Ocean Cruises bekrefter at flere passasjerer er skadd etter Viking Sky-havariet. De takker redningsmannskaper og lokale krefter som har bistått.

– Vi har dessverre fått melding om at noen få gjester har fått skader, men disse skal ikke være livstruende. Gjester fraktes til hoteller i nærheten når de kommer i land, og Viking jobber nå med å organisere hjemreise for alle gjester, opplyser rederiet i en pressemelding lørdag kveld.

I meldingen opplyser Viking Ocean Cruises at skipet hadde 915 gjester og 458 mannskap om bord og var på vei fra Tromsø til Stavanger.

– Vi vil gjerne få takke Hovedredningssentralen Sør-Norge, redningsmannskapene og alle lokale krefter og frivillige som bistår i arbeidet med å evakuere passasjerene og mannskapet fra Viking Sky, heter det videre.

Flere ressurser i arbeid

Politiet melder på Twitter rundt klokken 19 at en fraktebåt har fått motorstans og driver i sjøen. Det skal være ni personer ombord. Disse vil bli evakuert fra båten med helikopter som allerede er på stedet.

Ifølge NTB var skipet i området for å hjelpe cruiseskipet som har havarert.

Hovedredningssentralen melder på Twitter like over klokken 19.30 at det er lasteskipet «Hagland Captain» som mistet motorkraft og fikk slagside i samme område som cruiseskipet er i.

To redningshelikoptre er omdirigert for å bistå havaristen, og evakueringen av cruiseskipet vil bli noe forsinket. Alle om bord i skipet anses som trygge.

Ressurser fra Sivilforsvaret, Røde Kors, Heimevernet, Fræna kommune med blant annet bistand fra idrettslag, helse, brann og redningshelikopter bidrar i redningsaksjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

De evakuerte blir tatt hånd om av helsepersonell i Brynhallen. Foto: Tore Dyrnes (Tidens Krav)

Holdes stabilt

Hovedredningssentralen i Sør-Norge meldte på Twitter at cruiseskipet klokken litt over klokken 18 holdes stabilt, og at det er åtte personer som er lettere skadd. Disse skal være i land. Det skal ellers ikke være meldt om skadde eller savnede.

Ifølge VG befinner cruiseskipet seg i Hustadvika, knapt 2,5 nautiske mil fra land.

Fikk melding klokken 14

Det var rundt klokken 14 lørdag at Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) mottok mayday fra cuiseskipet «Viking Sky». Skipet skal ha meldt om mayday, og at det drev mot land. Mayday er et nødsignal som indikerer alvorlig og overhengende fare, og behov for øyeblikkelig hjelp.

Nettstedet marinetraffic.com viste at skipet lå på kysten utenfor Hustad i Møre og Romsdal. Skipet var på vei til Stavanger fra Tromsø.

Evakuering

Ved 15-tiden lørdag skrev politiet i Møre og Romsdal på Twitter at skipet evakueres.

- Skipet skal ha motorproblemer og problemer med fremdriften, uttalte operasjonsleder Tor André Franck Gram ved politiet i Møre og Romsdal til Romsdals Budstikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Asbjørn Sletnes

Høye bølger

Redningssentralen sendte flere helikopter og fartøy mot cruiseskipet, som hadde fått ankerfeste.

- Så lenge båten er i ro så har vi kontroll, men det er veldig dårlig vær og bølger på seks til åtte meter, sa Franck Gram.

Klokken 15.30 opplyser operasjonslederen til NTB at skipet har fått start på den ene motoren, men at det er for tidlig å si om skipet vil kunne gå for egen maskin.

– Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier Tor André Franck Gram.

Fakta

Fakta om Hustadvika

Einar Knudsen ved Hovedredningssentralen Sør fortalte Nettavisen at de hadde tre helikoptre som jobber med evakuering av skipet. Litt senere skrev HRS på Twitter at fem helikoptre var med i evakueringen.

- Politiet har opprettet mottak i Brynhallen, der helikoptrene vil lande, sa han.

Rundt klokken 16.30 var 100 personer evakuert, men Franck uttalte til VG at situasjonen fortsatt var dramatisk.

På grunn av store bølger var det ikke hensiktsmessig å evakuere personer i båter, opplyste operasjonsleder Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Allikevel var det flere båter med i evakueringen, en av dem var «Hagland Captain». Fraktebåten fikk problemer i uværet, med motorstans og slagside. To helikoptre fra den pågående redningsaksjonen ble omdirigert for å evakuere frakteskipet. Om bord var det ni personer.

Idrettslag mobiliserte

Leder i Bryn IL, Jo Petter Nerlandsrem, uttalte til Romsdals Budstikke at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til.

- Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sier han.


Dårlig vær

Det er dårlig vær langs store deler av kysten i Norge lørdag. Lavtrykket fører til mye vind, høy vannstand og høye bølger. Det er også observert en del lyn langs kysten, skriver meteorologene på Twitter.

Det blåser kraftig i området på grunn av et lavtrykk som har rammet store deler av kysten lørdag.

Les også: Fare for oversvømmelser og ødeleggelser langs kysten

Mye skjær og holmer

Asbjørn Sletnes er en av Nettavisens lesere som fulgte med på dramaet utenfor kysten av Møre og Romsdal.

- Kan du se at de har problemer?

- At jeg kan se det, ja? De har sluppet ut ankeret, og de ligger i dønningene som er rett utenfor Farstadstranda, som det heter. Det er egentlig sandstrand som er veldig grunn. Det er mange skjær og holmer her. De har veldig mye brytninger rundt dem, egentlig. De har fått ut ankeret, så de henger i ankeret. Vi får håpe at ankersettingen holder, sa Sletnes, som fortalte at to helikoptere fløy over skipet da.

- Hvordan er vinden der ute?

- Nå er det vel 22-23 sekundmeter, tenker jeg. Det er liten storm.

Sletnes opplyste at det snør tett i området.

Gro Marte Strand, som bor i nærheten av stedet, sier det er voldsom vind, i tillegg til tåke og hagl.

- Det er ganske ille. I enkelte kast er det voldsomme bølger, sier hun til NTB.

Skal trekkes av store taubåter

Store taubåter fra Trondheim og Bergen er på vei for å trekke cruiseskipet Viking Sky i Hustadvika ut i roligere farvann.

- Det er store båter som trengs til dette. De kommer fra Trondheim og Bergen, men det vil ta flere timer før de er framme, sier pressetalsmann Erling Knutsen ved Hovedredningssentralen til Romsdals Budstikke.

Knutsen opplyser at det ikke skal være snakk om noen alvorlige personskader blant de evakuerte.

- Det er noen som er lettere skadet. Det skal være snakk om to til fire personer, sier pressetalsmann Erling Knutsen ved Hovedredningssentralen til NRK.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et bilde tatt av cruiseskipet Viking Sky tidligere. Foto: Mark Von Holden/AP / NTB Scanpix

Droppet Bodø

Cruiseskipet Viking Sky droppet fredag å dra innom Bodø på grunn av uvær. Lørdag evakueres skipet i uvær på Hustadvika i Møre og Romsdal.

Det var vindøkning utover dagen som i verste fall kunne føre til at skipet ikke kunne forlate havna i Bodø, som førte til avgjørelsen om å droppe Bodø, opplyser Carina Dreyer Salater, prosjektleder for cruise i Visit Bodø til Avisa Nordland.

Det samme skipet måtte seile forbi Bodø på grunn av uvær også i februar, og det er sjuende gang i vinter at cruiseskip har måttet gjøre dette.

Bodø By skriver at dette fører til tap av flere hundretusener av kroner for det lokale næringslivet.

Fakta

Fakta om Viking SkyNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.