RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

48-åring kan få forvaring for trusler mot Stoltenberg

Mannen som er tiltalt for trusler mot Martin Kolberg og Jens Stoltenberg risikerer forvaringsstraff.
Mannen som er tiltalt for trusler mot Martin Kolberg og Jens Stoltenberg risikerer forvaringsstraff. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Stesønnen til Ap-politiker Martin Kolberg kan bli dømt til forvaring for drapstrusler mot ham og statsministeren.

Mandag starter rettssaken mot 48-åringen i Oslo tingrett, men den delen av tiltalen som omhandler truslene, skal ikke behandles i retten før onsdag.

Mannen sier han ikke mente å være truende

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, varsler i tiltalen at det tas forbehold om påstand om forvaring, med en tidsramme på fem år.

48-åringen ble pågrepet i begynnelsen av juni i år. Ifølge tiltalen sendte han mellom juli i fjor og mai i år en rekke eposter og tekstmeldinger til stefaren og truet med å drepe ham.

Flere av drapstruslene omfatter også statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Paragraf 99
Som bakgrunn for truslene oppgir 48-åringen Norges militære innsats i utlandet, noe han gjennom meldingene ba stefaren sette en stopper for. En rekke av truslene er også sendt til moren.

I en av epostene til stefaren skriver mannen blant annet følgende: «HEI, Hitler svin, du kommer ikke til å slippe unna, dødsdommen er allerede satt på deg og jens så det kan ikke noen gjøre noe med.»

Mannen er tiltalt etter paragraf 99 i straffeloven, som brukes blant annet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot personer som retter trusler mot kongehuset, regjeringen og Stortinget.

Flere trusler
48-åringen er også tiltalt for trusler mot en navngitt Nav-ansatt, som han skal ha presset for å få henne til å utbetale penger.

I tillegg har han sendt en epost til Politidirektoratet og Justisdepartementet der han undersøker uregelmessigheter han mener seg utsatt for fra politiets side. I detalj beskriver mannen med hvilket våpen han vil ta livet av navngitte personer ansatt i politiet i hjemfylket.

- Sendt i fylla
I et intervju med Dagbladet sier den tiltalte 48-åringen at han var «møkka full» da han sendte epostene.

- Det var aldri ment som drapstrusler. Årsaken til epostene er todelt. Noe gjelder politikk, resten har med mitt forhold til Martin Kolberg å gjøre, sier mannen.

Han innrømmer at han i ettertid ser at epostene «kan forstås negativt», men nekter straffskyld.

Trusseltiltalen kommer i tillegg til at mannen er tiltalt for andre kriminelle forhold. Det er satt av åtte dager til saken i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere