*Nettavisen* Nyheter.

49 drept - tre pågrepet etter to moské-angrep

Bilde tatt fra video som en av gjerningspersonene skal ha kringkastet mens angrepet pågikk. Foto: Social Media (Reuters)

Mistenkt australier hyller Anders Behring Breivik i manifest. - En av New Zealands mørkeste dager, sier statsminister.

15.03.19 11:37

49 mennesker er drept og flere er alvorlig såret i angrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand.

- Selv om jeg ikke kan bekrefte antall drepte og skadde, er det klart at dette er en av New Zelands mørkeste dager. Det er en ekstraordinær voldshandling og noe vi ikke har sett før, sa statsminister Jacinda Ardern.

Saken oppdateres.

42 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse.

Tre personer er pågrepet, én av dem er siktet. Politiet på New Zealand jakter ikke aktivt på flere mistenkte.

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen informasjon som tilsier at norske borgere skal være rammet av terrorangrepet på New Zealand.

Det var rundt klokka 13.40 lokal tid en bevæpnet person gikk inn i Noor-moskeen i Christchurch og åpnet ild. Det skjedde under fredagsbønnen. Like etterpå kom det melding om skyting i Linwood-moskeen.

To menn og en kvinne er pågrepet. Det ble først meldt at fire var pågrepet. En person skal allerede være sjekket ut av saken. Av de som er pågrepet skal én ha bekreftet å ha australsk statsborgerskap.

Foreløpig er én mann i 20-årene siktet for drap, melder NTB.

En høyreekstremist med australsk statsborgerskap skal være en av gjerningspersonene. Det opplyser Australias statsminister, Scott Morrison. Morrison kaller den mistenkte gjerningsmannen en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist».

Nevner Breivik i manifest

Den mistenkte australieren oppgir at han heter Brenton Tarrant og er 28 år gammel. Politiet er kjent med innholdet i et 74 siders manifest som han skal ha skrevet. I manifestet omtaler han seg som en «vanlig, hvit mann» født i Australia. Her argumenteres det for hvitt overherredømme og mot innvandring og multikulturalisme.

Forfatteren av manifestet intervjuer seg selv og svarer dette på spørsmål om hvorfor et angrep skal gjennomføres, her i Nettavisens oversettelse: «For å vise alle som invaderer oss at landet vårt aldri vil bli deres land, vårt hjemland er vårt eget og så lenge den hvite mann lever, skal de ALDRI erobre vårt land og de skal aldri erstatte vårt folk.»

I manifestet refereres det kort til Anders Behring Breivik som inspirasjonskilde, gjerningsmannen bak bombeangrepet i regjeringskvartalet og massakren på AUFs ungdomsleir på Utøya i 2011. 28-åringen skriver at han såvidt skal ha vært i kontakt med Breivik.

«But I have only had brief contact with Knight Justiciar Breivik, receiving a blessing for my mission after contacting his brother knights», er teksten med referanse til Breivik.

Han skriver videre at han har lest tekster av Dylan Roof (mannen bak kirkemassakren i Charleston i delstaten Sør-Carolina i 2015), men at det bare er Breivik som har gitt ham «virkelige inspirasjon».

Det er ikke klart om Tarrant har noen tilknytning til ekstremistiske miljøer, men bilder fra Tarrants Twitter-profil, som nå er fjernet, kan peke mot en høyreekstremistisk gruppe som kaller seg The Dingoes, skriver Brisbane Times.

- Kan bare beskrives som terrorangrep

New Zealands statsminister Jacinda Ardern gikk fredag morgen norsk tid ut og opplyste om det høye antallet drepte i moskéangrepene.

Klikk på bildet for å forstørre.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern på TV etter massakren i Christchurch. Foto: Reuters Tv (Reuters)

- Dette kan bare beskrives som et terrorangrep, sa Ardern på pressekonferansen klokka 19.25 lokal tid.

- Selv om vi ikke nå har grunn til å tro at det er flere mistenkte, tar vi ikke det for gitt, sa Ardern videre.

Hun sa angrepene framsto å være grundig planlagt. Politiet skal ha funnet et antall bomber i biler.

- Dette viser alvorligheten i saken, uttalte polibioverbetjent Mike Bush på en pressekonferanse.

Kilder sier til The Guardian at det har blitt funnet en bombe i en bil som krasjet i Stickland Street. Bilen er en beige Subaru.

Fakta

Dette vet vi om massakren på New Zealand

- Hold dere innendørs

Jeg oppfordrer dere til å holde dere innendørs og følge politiets anvisninger, skrev New Zealands statsminister Jacinda Ardern på Twitter klokka 04.33 norsk tid.

- Til dere som har tenkt dere til en moske i dag, vil jeg be dere om ikke å gå. Hold dere innendørs. Dette er en situasjon som ennå ikke er avklart, uttalte New Zealands politisjef Mike Bush på en pressekonferanse.

Alle skoler i Christchurch holder stengt etter hendelsen.

- Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personen bak denne volden, er ikke oss. Denne personen har ingen plass i New Zealand, sier statsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

I det fredagsbønnen begynte i Noor-moskeen i Christchurch, avfyrte en av gjerningsmennene skudd mot folkemengden. Kort tid senere kom det melding om skyting i en annen moske, Linwood-moskeen i samme by. Foto: (Google Maps)

Advarer mot video

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som en av gjerningspersonene har filmet under moské-drapene i Christchurch, melder NTB.

- Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.

Nettavisen har selv sett det angivelige opptaket fra massakren. Det over 16 minutter lange klippet viser gjerningsmannen ankomme moskeen, parkere bilen sin og forberede seg før han går inn og åpner ild. Etter minutter med grusomme scener går han ut, setter seg tilbake i bilen og kjører avgårde.

På videoen ser vi en glattbarbert hvit, korthåret mann. Han kjører til en moske der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen. AFP har analysert videoen som ble direktesendt på Facebook Live og konkludert med at den er ekte. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bilde fra en video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise en gjerningsmann som sendte direkte mens angrepet pågikk i Christchurch i New Zealand. Foto: Social Media (Reuters)

Bilde av samme type våpen som kan ses på videoen, samt vedkommendes navn og tegneserie-profilbilde, var også synlig på en Twitter-konto.

Facebook-kontoen der videoen ble publisert var kort tid etter skytingen ikke lenger tilgjengelig. Twitter-kontoen med samme navn ble raskt suspendert.

Klikk på bildet for å forstørre.

En skadd person blir tatt inn i en ambulanse etter moskeangrepet i Christchurch. Foto: Stringer (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Til sammen 49 mennesker ble drept i angrepene på de to moskeene på New Zealand. Foto: (Google Maps)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.