RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5 metoder kan redde ebola-smittet kvinne

FÅR BEHANDLING: Kvinnen skal nå få behandling ved Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål, under svært strenge smitteverntiltak.
FÅR BEHANDLING: Kvinnen skal nå få behandling ved Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål, under svært strenge smitteverntiltak. Foto: Ullevål sykehus
Sist oppdatert:
Ullevål får importere tre legemidler som kan hjelpe mot ebola.

Tirsdag kom den ebola-smittede norske kvinnen til Norge. Hun er nå fraktet til Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål, der helsepersonell umiddelbart skal starte behandlingen av hjelpearbeideren.

Fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forteller at det er fem metoder som legene kan ta i bruk.

Les mer om de fem metodene lenger ned.

Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk forteller at det er flere metoder legene kan ta i bruk for å hjelpe kvinnen som er ebola-smittet.

Får importere tre legemidler
Den norske kvinnen får trolig den siste tilgjengelige dosen av legemiddelet ZMapp. Medisinen befinner seg nå i Canada, opplyser Madsen til Dagens Medisin.

- Oslo universitetssykehus vil bestemme hvilke legemidler de vil forsøke å bruke, og vår oppgave blir å hjelpe dem med å få tak i legemidlene, utdyper Madsen overfor Nettavisen.

Legemiddelverket har nå gitt tillatelse til at sykehusapoteket på Ullevål kan importere tre legemidler mot Ebola: ZMapp, TKM-Ebola og Avigan.

Les også: Slik kan du bli smittet av Ebola

- Personene er veldig syke
Men såkalt støttebehandling er det viktigste, påpeker fagdirektøren.

- For disse personene er veldig syke. De kan få mange komplikasjoner, som leversvikt og pusteproblemer, så det viktigste er støttebehandling for å hjelpe dem med disse problemene, sier Madsen.

Støttebehandling er det samme som intensivbehandling på et sykehus.

- I Vesten har man en enorm kapasitet til intensivbehandling som ikke finnes i de afrikanske landene der smitten sprer seg. Det er en av grunnene til at den norske kvinnen må hjem for å få den meste avanserte behandlingen, sier han.

- Blodoverføring fra smittet
Medisinsk er det altså fem metoder Ullevål-legene kan bruke.

Den ene metoden er blodoverføring fra pasienter som har hatt ebola og er blitt friske.

- For når man har hatt ebola, så dannes det antistoffer og det kan da overføres til en pasient, opplyser Madsen.

Dette er forsøkt på en mannlig, amerikansk lege som ble smittet, og han er blitt frisk.

- Men det er en behandling som jo ikke kan brukes til å behandle veldig mange pasienter, sier han.

Les også: Ullevål har bedt om politivakthold
Les også: Dette er ebola-rommet

- Genteknologisk fremstilt
Den andre metoden går ut på å tilføre pasienten genteknologiske fremstilte antistoffer, som Ullevål nå skal forsøke å bruke.

- Der er det et legemiddel som heter ZMapp, som er brukt på minst sju personer. Av de som fikk medisinene, var det fem som overlevde og to som døde, sier Madsen.

En tredje metode er å bruke legemidler som er basert på såkalte RNA-biter, som er en molekylærbiologisk mekanisme. Ett av disse legemidlene heter TKM-Ebola.

- Dette forstyrrer virusets evne til å formere seg. Det finnes flere legemidler, men et PKM-legemiddel er blitt brukt på en pasient som vi vet overlevde, sier fagdirektøren til Nettavisen.

Les siste nytt i ebola-saken nederst i artikkelen.

PÅ NORSK JORD: Flyet med den ebola-smittede norske kvinnen landet på Oslo lufthavn tirsdag. Kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser, er den første nordmannen som er smittet av ebola.


- To vaksiner på gang

Den fjerde metoden legene kan benytte seg av, er antiviriale legemidler, legemidler som virker mot virusinfeksjoner. Et av disse legemidlene heter Avigan og er godkjent til bruk ved virusinfeksjoner i Japan.

- Der finnes det to legemidler som kan brukes. Det ene av disse legemidlene er nå brukt på en pasient som er syk i USA, sier Madsen.

En femte metode som kan brukes, og er blitt brukt mot ebola, er antistoffer fremstilt fra hest. Dette har blitt brukt i Frankrike.

Madsen forteller at det også er to vaksiner som er under utvikling.

- En av vaksinene er under utprøving på mennesker. Det vil kunne være et stort gjennombrudd. Det betyr at man i løpet av bare noen måneder vil kunne ha en vaksine som ihvertfall kan tilbys hjelpearbeidere slik at de ikke blir smittet og kan fortsette sitt arbeid, sier han.

- Atskillig lavere dødelighet
- Hva er sannsynligheten for å overleve ebola-smitte?

- Dødeligheten i hvert enkelt tilfelle kan være opptil 70 prosent, men det vi vet er at den er atskillig lavere om man intensivbehandler her i Vesten, sier Madsen, og legger til:

- De fleste hjelpearbeiderne som er smittet og har blitt behandlet i Vesten, har overlevd, sier han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere