*Nettavisen* Nyheter.

5 myter om overvekt

Foto: (iStockphoto)

Ja, fett er ille - men det finnes gode nyheter til de med litt ekstra bagasje.

(BIIPMAG): For mye fett på kroppen er kanskje ikke det beste, men litt ekstra kan faktisk være veldig bra for deg.

Her er fem overraskende fakta som du kanskje ikke visste om vekt. Les hvorfor et par ekstra kilo ikke er så ille som de fleste skal ha det til.

Myte 1: En høy BMI betyr at man trenger å gå ned i vekt
Fakta: Body mass index, eller BMI, er en god måte til å finne ut om man er i god form. Det er et enkelt nummer som regner ut forholdet mellom vekt og høyden din, men den er ikke perfekt, langt ifra.

BMI legger ikke vekt på fysisk form eller benstruktur, og den skiller ikke mellom vektøkning ved muskeltrening eller spising hos McDonald's. Et godt eksempel på dette er Arnold Schwarzenegger som hadde en BMI på 33 når han drev med bodybuilding.

Myte 2: Ekstra kiloer er alltid en dårlig nyhet
Fakta: Ja, ekstra vekt er ikke bra for helsen. Men nye undersøkelser viser at mennesker som har en BMI mellom 25 og 30, har større fordeler etter et hjerteinfarkt eller en operasjon.

Grunnen til dette er fordi de fleste går ned i vekt etter en operasjon, og da vil de som veier litt ekstra kunne bli fortere frisk igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Myte 3: Vektreduksjon er alltid bra, uansett hvordan du gjør det
Fakta: Jojo-slanking kan påvirke hjertet, forårsake gallestein og forstyrre forbrenningen. Det er mye sunnere å følge et treningsprogram og gå langsomt ned i vekt, enn å gå masse ned i vekt, for så å legge på seg alt igjen.

Spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi er veldig annerledes fra jojo- slanking, men de medbringer de samme helsefarene. Anoreksi og bulimi kan føre til hjerterytmeforstyrrelser og andre seriøse problemer på grunn av ubalanserte elektrolytter som befinner seg i kroppen.

Myte 4: Slanke mennesker er alltid sunne
Fakta: De ser kanskje bra ut, men tynne mennesker er ikke alltid sunnere enn tyngre mennesker, og i hvert fall ikke hvis de har en sigarett hengende ut av munnen.

Mennesker som er relativt tynne kan nemlig bære på usunt fett. Tynne mennesker har like stor sjanse for å få hjerteproblemer, diabetes 2 og kreft.

Klikk på bildet for å forstørre.

Myte 5: Fett er fett
Fakta: Ikke alt fett er helt lik. Ny forskning viser at hvis to personer er like overvektige, så kan fortsatt den ene være mye sunnere enn den andre.

For det første er mennesker som har fett rundt midjeseksjonen mer truet ovenfor sykdommer enn pæreformede mennesker som bærer fettet rundt hoftene og lårene. Fett rundt magen har ofte blitt koblet til Alzheimer, diabetes og andre sykdommer.

Kilde:(health.com)

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.