RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5 tips mot jetlag

Nok søvn hjelper også mot jetlag.
Nok søvn hjelper også mot jetlag. Foto: Stockbyte ((c) Stockbyte)
Sist oppdatert:
Slik kommer du fortere inn i rytmen til feriedestinasjonen.

Jetlag kan være slitsomt. Du blir søvnig for tidlig, sulten til de merkeligste tider og kan bli forvirret, svimmel og irritabel. Det hevdes at kroppen bare klarer å justere seg med én time hver dag når man reiser til en annen tidssone. Derfor tar det fort en uke å føle at man kommer helt i rytme om man reiser til Amerika eller til Thailand.
Generelt er det lettere å reise vestover, fordi man da gjerne blir trøtt tidlig på kvelden, og er lys våken når fuglene begynner å kvitre. Det er jo ofte ganske kjekt på reise. Reiser du derimot østover kan det bli vanskelig å komme seg i seng og hardt å rekke frokosten.

Her er noen tips til hvordan du kan lure din indre klokke:
1. Legg deg litt tidligere om du skal østover og senere om du skal vestover i dagene før avreise, så det ikke blir så mange timer å omstille.
2. Velg gjerne nattflygning, spesielt om du er av typen som klarer å sove greit på flyet. I motsatt fall kan det være lurt å ta en liten lur når du kommer fram om du reiser østover, men sett på vekkerklokken, så du ikke sover for lenge!
3. Spis gjerne et lite måltid før du skal legge deg. Du sover lettere med mat i magen.
4. I Sverige og USA får du kjøpt melatonin, kroppens egen søvnhormon, uten resept. Forsøksstudier har vist at å ta tre milligram av dette ved sengetid i dagene etter ankomst – spesielt ved reiser østover – kan lette jetlagen.
5. Ikke legg store planer for første dag på det nye reisemålet, om du ikke må. Bruk dagen til å hvile ut, og kom deg ut i sol og lys om mulig. Da omstiller kroppen seg best.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere