RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5 tonn fyrverkeri sikrer Sydney pangstart


Oppskytingen fra havna ved Harbour Bridge og operahuset i Australias største by Sydney, er den første store markeringen av inngangen til det nye året. Det er ventet at 1,5 million mennesker vil ta seg inn til byen for å se det gigantiske fyrverkeriet som skal vare i 12 minutter fra midnatt. Her bilde fra fjorårets feiring.
Oppskytingen fra havna ved Harbour Bridge og operahuset i Australias største by Sydney, er den første store markeringen av inngangen til det nye året. Det er ventet at 1,5 million mennesker vil ta seg inn til byen for å se det gigantiske fyrverkeriet som skal vare i 12 minutter fra midnatt. Her bilde fra fjorårets feiring. Foto: Krystle Wright (AFP)
Sju tonn fyrverkeri vil gå i lufta når Sydney som en av de første stedene i verden kan ønske det nye året velkommen. I Brussel, som går inn i 2016 ti timer senere, er nyttårsfyrverkeriet avlyst i år på grunn av terrorfrykt.

Oppskytingen fra havna ved Harbour Bridge og operahuset i Australias største by Sydney, er den første store markeringen av inngangen til det nye året. Det er ventet at 1,5 million mennesker vil ta seg inn til byen for å se det gigantiske fyrverkeriet som skal vare i 12 minutter fra midnatt.

– Det blir bare bedre år for år, sier Sydneys borgermester Clover Moore.

Omfattende sikkerhet

Etter Sydney ringes det nye året inn i landene i Asia, så i Midtøsten, Afrika, Europa og til slutt i Amerika. På Times Square i New York samler det seg hvert år rundt en million mennesker for å ønske det nye året velkommen.

I år kommer feiringen til å ha den mest omfattende sikkerheten noensinne, ifølge byens borgermester Bill De Blasio.

– Vi skal ha et stort antall politistyrker ute på nyttårsaften, blant dem mange fra vår nye anti-terror-styrke og elitestyrken Critical Response Command. Det og over 500 betjenter som er spesialisert i å forhindre terror, sier han og føyer til at 6.000 politibetjenter også skal være på plass, noen av dem i sivil.

Avlyst

Også mange andre steder i verden kommer nyttårsfeiringen til å bli preget av høy sikkerhet som følge av trusler om angrep og pågripelser av terrormistenkte.

Onsdag kveld kom meldingen om at myndighetene i Brussel i Belgia avlyser fyrverkeriet etter at det er avdekket planer om et terrorangrep på nyttårsaften.

– Det er best å ikke ta noen sjanser, sier byens borgermester Yvan Mayeur.

Belgisk politi pågrep tirsdag to personer som er mistenkt for å planlegge et angrep i Brussel på nyttårsaften.

I Paris, som er blitt rammet av to terrorangrep i år, blir det heller ikke fyrverkeri i år, melder NRK. Sikkerheten skjerpes, og 11.000 politi, soldater og brannfolk skal være ute i gatene.

Den Røde Plass stengt

Den røde plass i Russlands hovedstad Moskva er et populært samlingssted på nyttårsaften. Men i år holdes den stengt fordi et filmteam skal filme et nyttårsprogram der, opplyser russiske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået DPA.

En kilde i TV-selskapet hevder innspillingen av programmet allerede er gjort, skriver avisen The Telegraph.

Politiker Nikolaj Valujev i det russiske regjeringspartiet sier stengingen mest sannsynlig kommer av sikkerhetsårsaker.

Nyttårsfeiringen i Tysklands hovedstad Berlin er kjent for en stor fest i gatene. Feiringen, som holdes mellom Brandenburger Tor og Seierssøylen, kommer i år til å bli voktet av mer politi enn tidligere.

Rundt 100.000 mennesker er ventet, og for første gang kan man ikke ha med seg store vesker eller ryggsekker, melder DPA. Enkelte områder er også sperret av sikkerhetsmessige hensyn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere