*Nettavisen* Nyheter.

50 000 og betinget for falsk voldtekt

En 25 år gammel kvinne ble i Bergen Tingrett i dag dømt for å ha anmeldt en grov voldtekt som aldri har skjedd.

13.01.06 15:56

For noen år siden anmeldte hun en mann et annet sted i landet for å ha voldtatt henne. Anmeldelsen viste seg å være falsk. Hun sa i ettertid at kjæresten hennes på det tidspunktet tvang henne til å anmelde saken, og at det var økonomiske motiver bak anmeldelsen

I dag stod hun ovenfor en mulig dom på åtte måneder fengsel, hvorav syv av dem ville blitt betinget.

Grov voldtekt

Høsten 2003 anmeldte kvinnen en grov voldtekt som skulle ha funnet sted i kollektivet hun bodde i sammen med venner. Voldtekten fant i følge anmeldelsen sted på rommet til en annen som bodde i kollektivet. Han (26) skal han dradd frem en kniv og truet henne til vaginalt samleie. Etter fullendt samleie skal han ha truet henne til å utføre oralsex, før han gjennomførte anal sex med henne.

Henlagt

Dagen etter fortalte hun dette til sine venner. Hun gav uttykk for at hun ikke ville anmelde saken, men ble presset av vennene til å anmelde saken. Etter å ha gått igjennom alle sakens tekniske bevis og forklaringene, kom politiet frem til at det ikke var hold i anmeldelsen. Saken ble da henlagt. I mai 2004, to måneder etter henleggelsen gikk mannen hun anmeldte til sak mot henne.

Ikke fengsel

Nå to år og fire måneder senere kom saken endelig til en slutt. Retten hadde flere skjønnsmessige vurderinger å ta hensyn til. Det var ikke et spørsmål om voldtekten hadde funnet sted, men om hvilken dom kvinnen skulle få. Det utslagsgivende denne gangen var at saken har pågått veldig lenge. At kvinnen har gjennomgått et og et halvt års behandling og at hun har modnet siden hun ankom politistasjonen for to år og fire måneder siden. Retten dømte henne derfor til betale mannen hun falskt anklaget 50 000 kroner og åtte måneders betinget fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.