Gå til sidens hovedinnhold

50.000 rammet av falsk askesky

Britene kansellerte flere hundre flyavganger på grunn av feil prognoser.

Britiske luftfartsmyndigheter stengte luftrommet mandag som følge av prognoser om en askesky.

Det var Met Office (meteorologiske institutt) som varslet om høye nivåer med askepartikler i luftrommet. Dette førte til at det sørøstlige luftrommet i Storbritannia ble stengt i ti timer.

- Asken var ikke der
Men da Met Office sendte opp et fly for å ta luftprøver, viste det seg at det likevel ikke var noe høyt askenivå.

- Modellen til Met Office viste prognoser for aske som ikke var der da flygetestene ble gjennomført. Vi har bedt Met Office om å forklare hvorfor modellen deres varslet om noe som viste seg ikke å stemme, sier en talsperson for britiske luftfartsmyndigheter, Civil Aviation Authority, til Daily Mail.

Innen feilen ble oppdaget hadde allerede 50.000 flypassasjerer blitt rammet. Heathrow kansellerte 169 flyavganger, og Gatwick kansellerte mer enn 200 avganger mandag, melder Daily Mail.

Teoretiske modeller
Leder for det britiske flyselskapet British Airways, Willie Walsh, mener luftfartsmyndighetene har overreagert.

- Jeg er svært bekymret over at beslutninger om å holde flyplasser stengt eller åpne, er basert på teoretiske modeller, sier Walsh.

- Det var ikke noe bevis for at det fantes noe aske i luften over London. Likevel ble Heathrow stengt, understreker han.

- Det er latterlig
Ryanair mener også at luftfartsmyndighetene tok avgjørelser på helt feil grunnlag.

- Det er rett og slett latterlig at flygeplanen til millioner av flypassasjerer blir avbrutt daglig av en utdatert, uskikket og imaginær datagenerert modell. Det er på tide å kaste disse diagrammene, sier Ryanair-sjef Michael O’Leary.

Kommentarer til denne saken