Torsdag er det 50 år siden et intetanende rugbylag fra Uruguay gikk om bord i flyet, helt uvitende om hva de neste månedene hadde i vente for dem.

Flyturen skulle ta dem fra Montevideo til den chilenske hovedstaden Santiago. Om bord var det 45 personer, blant dem 19 unge rugbyspillere, familiemedlemmer til spillerne, venner og supportere.

En av dem var Roy Harley, som gjenforteller sine minner fra første natt i fjellene, mens han og medpassasjerene klamret seg fast til vrakrestene.

– Ved føttene mine lå en gutt som manglet ansiktet, og ble kvelt av sitt eget blod. Den natta opplevde jeg et helvete, sier 70 år gamle Harley til AFP, som siteres av Yahoo.

– Verden gikk videre

Ni personer omkom momentant da flyet krasjet med en isbre og skled 700 meter ned fjellsiden midt i Andesfjellene. Rett etterpå døde mange flere av den ekstreme kulden eller skader de ble påført under styrten.

Da den første natten var omme måtte de overlevende klare seg 3.570 meter over havet i fjellene.

Leteaksjonen varte i åtte dager før myndighetene i Uruguay, Chile og Argentina ga seg. Denne følelsen beskriver Harleys lagkamerat og gode venn, Carlos Paez (68).

– En av de verste tingene var å innse at verden gikk videre uten oss, sier Paez til AFP.

– Kannibalisme

En av grunnene til at denne historien er blitt såpass kjent, og til og med filmatisert er historiene om at de overlevende var nødt til å ty til kannibalisme for å overleve.

Paez forteller at de forsøkte å spise sigaretter, lær fra klærne og tannkrem, men at de ikke hadde noe valg til slutt.

– Vi var døende. Når du har valget mellom å dø eller å gjøre det vi gjorde, er valget lett, sier han til AFP.

På den 16. dagen skjedde nok en katastrofe da et snøskred rev med seg vrakrestene de bodde i og drepte åtte mennesker.

– Det snøskredet føltes som om gud hadde dolket oss i ryggen, sier Paez.

– Totalt avmagret

De 19 overlevende klarte seg på mirakuløst vis i fjellene med temperaturer langt under frysepunktet og overlevde ekstreme kår. Men etter ti dager bestemte de seg for å forlate flyvraket, og gikk i ti dager før de endelig fant sivilisasjon.

Les kommentaren: Fire nordmenn omkom: 13 år etter flystyrten starter rettssaken

Da de til slutt 16 personene ble reddet etter 72 dager i fjellet veide Harley 37 kilo. Før den skjebnesvangre flyturen hadde han veid 84 kilo.

– Til sist seiret livet, sier Paez.