Gå til sidens hovedinnhold

50 Hollywood-stjerner henges ut etter Trump-frifinnelse

Anklages for svertekampanjen mot Trump. - Ingen vil havne i juridisk trøbbel for å ha anklaget Trump for noe, sier USA-ekspert.

Søndag offentliggjorde den amerikanske justisministeren William Barr et fire sider langt sammendrag av den såkalte Mueller-rapporten. I sammendraget av den flere tusen sider lange rapporten, frikjennes president Donald Trump for anklagene om en russisk sammensvergelse.

Nå vil enkelte aktører «hevne» seg på dem som gikk hardt ut mot Trump og anklaget ham for å samarbeide med russerne i valgkampen i 2016.

Det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart har et oppslag denne uken hvor de henger ut 50 Hollywood-stjerner som de mener har anklaget presidenten for forræderi.

- Venstreorienterte Hollywood-stjerner har brukt de to siste årene på å spre ville konspirasjonsteorier om president Donald Trump og russisk «sammensvergelse», hvor en del kjendiser har kalt ham for «forræder», en «marionett» og en «banditt» (…) og spådd at han vil snart ende opp i «lenker», skriver Breitbart.

- Her er 50 Hollywood-stjerner som deltok i svertekampanjen og konspirasjonen mot presidenten, skriver Breitbart.

Nettstedet har gjengitt tidligere uttalelser Hollywood-stjernene har ytret enten på sosiale medier eller i intervjuer, om Trump og den angivelige Russland-sammensvergelsen.

Bette Midler, Michael Moore, John Cusack, Barbra Streisand, Jim Carrey, Mark Hamill, Patricia Arquette, Cher, John Legend og Mark Ruffalo er blant stjernene som henges ut av Breitbart.

Varsler konsekvenser

Trump har etter frifinnelsen selv antydet at det vil bli konsekvenser for pådrivere av Mueller-etterforskningen, og har omtalt ikke navngitte personer som «forrædere».

- Han sikter til medier som CNN, politiske kommentatorer og opposisjonspolitikere, sier USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, har også gått hardt ut mot kritikerne som har anklaget Trump for det ene og det andre.

- De har bokstavelig talt anklaget presidenten i USA for å være en agent for en utenlandsk stat. Det er tilsvarende forræderi. Det straffes med døden i dette landet, sier Sanders i en uttalelse.

Selv om Trump varsler konsekvenser for enkelte personer og aktører, er det svært lite han kan gjøre juridisk sett, ifølge Mjelde.

- Ytringsfriheten er garantert av første grunnlovstillegg, og beskytter personer og medier især mot reaksjoner fra myndighetene. Generelt må det bevises at noen sa noe bevisst feilaktig eller uten hensyn til sannhetsinnholdet for at det skal kunne få juridiske konsekvenser for dem. Det slo Høyesterett fast i 1964, sier Mjelde.

- Ingen vil komme i juridisk trøbbel

Mjelde sier at ingen personer vil havne i juridiske problemer etter å ha anklaget Trump for russisk sammensvergelse.

- Ingen vil komme i juridisk trøbbel for å ha anklaget Trump for noe, selv om det var galt. Da ville jo Trump selv vært i alvorlig trøbbel, slik han raser i vei på Twitter. Pornoskuespilleren Stormy Daniels tapte jo nylig en sak mot Trump, der hun hevdet Trump ærekrenket henne, sier Mjelde.

Derimot kan Trump benytte andre metoder for å slå tilbake mot horden av kritikere som anklaget ham for «forræderi».

- Hans millioner av twitter-fans kan hetse kritikerne. Han kan nekte medier intervjuer. Og han kan undergrave medias legitimitet med sine retoriske angrep på dem. Alt dette har han dog gjort lenge, sier Mjelde.

- Det er viktig å understreke at dette er slik Trump alltid har operert. Som forretningsmann gikk han juridisk etter folk som kritiserte ham. Det er hans «drep-eller-bli-drept»-mentalitet i praksis, sier han.

- Mye uforsiktig spekulasjon i media

Medietrykket mot Trump har vært enormt helt siden spesialetterforsker Robert Mueller fikk mandat i 2017 til å etterforske påstanden om russisk innblanding i presidentvalgkampen i 2016.

Siden mai 2017 har det blitt publisert 533.074 nettartikler i USA om Russland og Mueller-etterforskningen. Artiklene har generert 245 millioner «likes», kommentarer og delinger på Twitter og Facebook, ifølge Axios, som henviser til data hentet fra analyseselskapet NewsWhip.

- Er kritikken fra Trump og hans tilhengere berettiget, Mjelde?

- Det har definitivt vært mye uforsiktig spekulasjon i media om Trumps angivelige samrøre med russerne. Og det er ofte en antakelse i media om at det han gjør er enten veldig avvikende fra tidligere presidenter, eller til og med ulovlig. Det er ofte korrekt, men slett ikke alltid. Dette skyldes primært at Trump virkelig bryter mange normer. Men når kritikerne bommer selv, som i 2016 og i noen grad nå, så slår det tilbake på dem, sier Mjelde.

Vil se hele rapporten

En rekke demokrater er ikke tilfreds med det fire sider lange sammendraget fra justisministeren, og krever at hele Mueller-rapporten blir offentliggjort. Trump selv sier han ikke har noe innvendinger mot at rapporten offentliggjøres, men understreker at det er opp til justisministeren å avgjøre.

Mueller-rapporten inneholder trolig mye hemmeligstemplet informasjon som aldri vil bli tilgjengelig for offentligheten dersom det ikke lekkes.

Mueller-etterforskningen har ført til siktelser mot 34 personer, hvorav seks av dem er tidligere medarbeidere og rådgivere av Trump. 25 av de siktede er russere som står anklaget for å ha hacket e-poster til Demokratene eller spredd desinformasjon i forbindelse med presidentvalgkampen.

Kommentarer til denne saken