Gå til sidens hovedinnhold

50 milliarder i økte bevilgninger

- Største tilbakeslaget siden 30-tallet, sier Jens Stoltenberg.

Regjeringen utvider rammene til både GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) og Eksportfinans. GIEK får 50 milliarder kroner i økte rammebevilgninger. Dermed blir garantiordningen i GIEK på 110 milliarder kroner. Det kom fram på en hasteinnkalt pressekonferanse i Oslo klokka 16 søndag.

Regjeringen øker også byggelånsgarantiordningen for skip med 8 milliarder kroner. I dag er rammen på 5 milliarder kroner.

Flere tall til uka
Også Eksportfinans får milliardbeløp i økte rammebevilgninger, men Brustad vil kommende uke legge fram konkrete tall.

– Vi bruker statlige banker og garantier for å sikre norske arbeidsplasser. Betydelig økte rammer i GIEK og Innovasjon Norge sikrer norske bedrifter kontrakter ute og investeringer hjemme. Dette er et av mange tiltak regjeringen setter inn for å møte tilbakeslaget i internasjonal økonomi, sier statsminister Jens Stoltenberg.

2,5 milliarder
Innovasjon Norges låneramme økes med 1 milliard kroner, slik at den blir på totalt 2,5 milliarder kroner.

– Innovasjon Norges låneordninger har særlig vært viktig for små og mellomstore industribedrifter, og bedrifter innenfor landbruk, fiskeri og reiseliv. Det er viktig for regjeringen å bidra til at slike bedrifter får tilgang på lån i en vanskelig tid, sier Brustad.

– Slike garantier vil bidra til å gi norske bedrifter mer forutsigbare rammevilkår som igjen vil være viktig for verdiskaping og sysselsetting i Norge. Vi arbeider også med å sikre tilgang på langsiktig eksportfinansiering. Vi tar sikte på å kunne presentere en løsning i løpet av få dager, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Regjeringens andre krisepakke skal behandles av Stortinget førstkommende fredag.

- Verste siden 30-tallet
Stoltenberg advarer mot av Norge og resten av verden er i en krise som er den verste siden 30-tallet.

- Det vi opplever nå er det verste tilbakeslaget som vi har opplevd siden 30-tallet. Det rammer hele verdensøkonomien, alle kontinenter og også Norge, sier han.

Han advarer mot at folk må være forberedt på at vi vil se oppsigelser og permitteringer.

- Norge vil også bli rammet. Vi ser en økende ledighet. Vi må for eksempel være forberedt på at det ikke er mulig å hindre at de som produserer bildeler mister jobber.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

276301

Han forsikrer samtidig at regjeringen vil fortsette å sette inn tiltak som kan hindre at nordmenn blir rammet av finanskrisa.

- Det vi kan gjøre, er skape nye muligheter for dem som mister jobbene sine, slik at de kan få jobb et annet sted. Konsekvensene av krisen kommer til å bli langvarige, de vil slå inn på mange områder i den norske økonomien. Nettopp fordi den vil slå inn på mange områder, er det viktig å sette inn mange tiltak. Arbeid til alle er det viktigste for denne regjeringen. Vi kommer ikke til å nøle, vi kommer til å handle på kort varsel for å motvirke den mest alvorlige krisen som verden har sett siden 30-tallet.

- Renta må ned
Statsministeren understreker samtidig at han forventer at boliglånsrentene går ned.

- Rentene må ned og ban og finansnæring må begynne å fungere igjen. Det tar vi veldig alvorlig, sier han.

- På tide at det skjer noe
Før pressekonferansen var opposisjonen avventende til hvilke tiltak regjeringen ville fremme.

- Jeg er spent på hvilke tiltak som vil bli presentert. Men det er virkelig på tide at det skjer noe nå. Jeg er svært misfornøyd med måten regjeringen har håndtert denne saken på. Regjeringen har hengt etter og vært bakpå hele veien, sier næringspolitisk talsmann Torbjørn Hansen (H) til Nettavisen.

Vil ha bred tiltakspakke
Han håper regjeringen legger fram en bred tiltakspakke.

- Jeg håper de nå tar et ordentlig grep når de først er i gang. Det betyr å sørge for at Eksportfinans får fullgode fundingmuligheter, at utlånstaket til Innovasjon Norge oppdateres og at GIEK-rammen utvides, sier Hansen.

- Men kanskje kommer de også med noe helt uventet. De har hatt et problem med eierstrukturen i Eksportfinans, sier Hansen.

I dag er statens eierandel 15 prosent, mens DnB NOR som største eier har en eierandel på 40 prosent.

Hansen mener regjeringen mangler orden i eget hus.

- Det må være et minimum at man holder orden på sitt eget virkemiddeltak. Man har sprengt utlånstaket i Innovasjon Norge og Kommunekreditt får ikke funding. Disse problemene burde vært ryddet opp i for lenge siden, sier Hansen.

Voldsom kritikk
Sylvia Brustad har de siste ukene måttet tåle hard kritikk for å ikke rydde opp i de økonomiske problemene i Eksportfinans.

Selskapet, som eies av staten og norske banker, finansierer mange av prosjektene til både verftsindustrien og annen eksportindustri i Norge.

Eksportfinans har fått store problemer med å få lån, noe som har resultert i at selskapet er i ferd med å stoppe det meste av sine egne utlån. Det vil få konsekvenser for både eksportindustrien og norske kommuner, ettersom Kommunekreditt er et datterselskap av Eksportfinans. Kommunekreditt har allerede stanset sine utlånsordninger.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken