RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

500 tonn tungolje kan ha lekket ut

Foto: LN-HTD/Kystverket (LN-HTD/Kystverket)
Sist oppdatert:
Oljeflak er observert flere kilometer unna containerskipet som grunnstøtte i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Arbeidet med å begrense oljesølet etter at containerbåten «Godafoss» gikk på grunn ved Hvaler torsdag pågår for fullt. Den første barrieren med lenser var på plass rundt havaristen cirka klokka 02.00 fredag. Det er rundt 800 tonn tungolje om bord. Lekkasjene er i to tanker midtskips, med 250 tonn olje i hver.

Godefoss-aksjonen time for time
Ved 09.30-tiden meldte lederen for den interkommunale oljevernberedskapen at det er tre sett med lenser rundt havaristen.

Et svensk skimmerfartøy var da i gang med å suge opp oljen som lekket ut.

Klokka 10.30 ble det meldt om landpåslag av olje ved Akerøy.

Det er også meldt om landpåslag sør på Vikertangen.

Klokka 14 meldte Kystverket at oljelekkasjen fra skipet synes å være stanset.

På en pressekonferanse ble det opplyst at oljeflaket fra havaristen går i en stripe nordvestover i Oslofjorden.

Skipet var lastet med et hundretall containere med stykkgods. En av containerne inneholder 12 tonn dynamitt, men det skal ikke være fare for eksplosjon.

Les også: Oljen er på vei mot Vestfold

Les også: Krever nye losregler

- Tungoljen fra havaristen er ute i fjorden her, og det kan være snakk om 500 tonn. Det er ikke godt å si hvor det havner, uttalte Nils Erik Haagenrud, aksjonsleder for IUA Østfold, til Nettavisen klokka 09.30.

En time senere ble det bekreftet landpåslag på Akerøy.

Grunnstøtte i nasjonalpark
Det var cirka klokka 20 torsdag at «Godafoss» grunnstøtte på Kvernskjær i det man lokalt kalleren Løperen, som er farleden mellom Asmaløy og Kirkøy utenfor Hvaler.

Skipet ligger innenfor grensene til kyst- og skjærgårdsområdet som i 2009 fikk nasjonalparkstatus. Det er rundt 800 tonn tungolje om bord. Fredag morgen lekket havaristen midtskips på begge sider. Skipet sto med en slagside på cirka sju grader, men var stabilt, ifølge Kystverket. Det er lite sjøgang i området, og været er fint.

Det er ingen fare med mannskapet.

Frykter store ødeleggelser
Østfold Natur og Ungdom er bekymret for situasjonen.

- Vi kjenner ennå ikke skadeomfanget. Akkurat nå later vindforholdene til å være gunstige, men det kan fort snu, og ødeleggelsene kan bli store, sier fylkesleder i Østfold Natur og Ungdom, Andreas Haakonsen, til Nettavisen.

Han sier man nå må fokusere på skadebegrensning og opprydning.

- Dette er svært dyrebart område både når det kommer til natur, fiske og friluftsliv. Det er en grunn til at dette er Norges eneste nasjonalpark til havs, sier han.

- Jeg er både skuffet og sint over at noe som dette kan skje, spesielt etter det enorme skadeomfanget av «Full City»-ulykken. Her tyder ting på at vi tillater for stor risiko nært våre mest verdifulle naturområder.

Han peker på at det går mye trafikk med containerskip til Fredrikstad denne veien og sier den trafikken må evalueres.

Nestleder i Naturvernforbundet i Østfold, Pål Bugge, sier til f-b.no at han frykter stor skade på sjøfugl i Oslofjorden.

Dette melder Kystverket

Oppdatert klokka 11.50. Siste informasjon først.

«Peiling av oljen i de skadde tankene ombord i havaristen er påbegynt. Men det er for tidlig å si noe om hvor mye olje som er lekket ut.

Ytterligere lensesystem klar til å settes ut.

Buksèr & Berging er kontrahert av rederiet til å nødlosse havaristen. Kystverkets nødlosseutstyr vil benyttes.

Farleden holdes åpen, men skipstrafikken er pålagt å vise hensyn og tilpasse farten i området hvor Kystverket aksjonerer.

Se oppdatert informasjon om aksjonen her

«Det blir nå foretatt ROV-undersøkelser av havaristen. Fra undersøkelsene bekreftes det at det er hull i to tanker, og mistanke om hull i en tredje.

Det er bekreftet landpåslag av olje på Akerøya

Oljeoppsamling pågår i området, og det er stadig flere ressurser som kommer frem – og som settes inn i aksjonen.

Kystvaktskipet KV "Nornen" hadde beregnet ankomst til havaristedet kl 09.00. "Nornen" har oljevernutstyr om bord. KV "Harstad" har beregnet ankomst kl 12.30 - også de med oljevernressurser om bord.

Lensering nummer to er nå i ferd med å bli lagt rundt havaristen. Den første barrieren var på plass rundt havaristen i natt, cirka kl 02.00.

Den svenske Kustbevakningen er på plass med oljevernfartøyet KVB "050". Fartøyet har 400 meter lenser om bord.

Havaristen står stabilt, og me en slagside på cirka sju grader. Det er lite sjøgang i området, og været er fint. Vindretningen er øst/sørøst, med laber bris. Meldingene sier at denne værtypen skal holde seg i kommende døgn.

Det er observert olje på vann ved Trestenene

Sjøfartsdirektoratet er om bord i havaristen, for å sjekke skadeomfanget».

Se film fra havaristedet tatt natt til fredag her

- Mye mer olje enn vi først trodde
– Det er observert mye mer olje enn vi først trodde. Vi snakker om et flak som er fire kilometer langt, sier skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Flyer til f-b.no torsdag kveld.

– Dette er en oljekatastrofe. Oljeflaket vider seg stadig ut. Og det er skremmende at dette skjer midt i nasjonalparken, sier han.

Holdt 13,5 knop
Ifølge f-b.no holdt skipet 13,5 knop da det grunnstøtte.

- Så lenge losen var ombord holdt skipet en fart på 7,2 knop. Da losen forlot skipet valgte kapteinen å øke farten til 13 knop, sier losoldermann Elise Rusten til avisa.

800 tonn tungolje om bord
Det islandske containerskipet grunnstøtte cirka klokken 20.00 torsdag på Kvernskjær, mellom Asmaløy og Kirkøy utenfor Hvaler.

Ifølge Kystverket er det trolig rundt 800 tonn tungolje om bord. Lekkasjene er i to tanker midtskips, med 250 tonn olje i hver.

Skipet har slagside på mellom 7 og 8 grader, og det er observert olje på vannet. Oljen ser foreløpig ut til å gå til havs på grunn av vind- og strømforhold.

Det er observert en oljestripe så langt som 2,5 nautiske mil vest/sydvest for fartøyet.

Det svenske kystverket mobiliserer

Kystverkets overvåkningsfly vil fly over området så snart det blir lyst.

Det svenske kystverket er varslet og mobiliserer.

Det er frykt for at oljesølet også når svenskekysten.

Nær Stoltenbergs hytte
Havaristedet ligger ikke langt unna Søndre Sandøy, der familien Stoltenberg har hytte og statsminister Jens Stoltenberg har tilbrakt mange somre, melder Vårt Land.

Bildet under er tatt av den svenske Kustbevakningens overvåkingsfly KVB 502 klokka 05.30 fredag.

HTML EMBED
’Godafoss’, morgenen 18. februar – Foto: KBV 502

Kartet viser hvor havaristen ligger.

HTML EMBED

View Godafoss in a larger map

Ytre Hvaler nasjonalpark og Kosterhavets nationalpark er Skandinavias første marine nasjonalparker på tvers av landegrensene. Det er flere korallrev i området, og det 1200 meter lange Tisler-revet er verdens største kjente innenskjærs kaldtvannsrev, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

Ytre Hvaler nasjonalpark omfatter Hvaler-skjærgården og og havbunnen i Hvaler og Fredrikstad og favner cirka 354 kvadratkilometer. Den ble opprettet av Kongen i statsråd 26. juni i år.

Les mer om Ytre Hvaler nasjonalpark på www.ytre-hvaler.no

Se Kystverkets bilder fra havariet her.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere