50.000 irakiske soldater eksisterer ikke

Irakiske sikkerhetsstyrker feirer sammen med shiamuslimske krigere etter å ha jaget IS ut av Saadiya.

Irakiske sikkerhetsstyrker feirer sammen med shiamuslimske krigere etter å ha jaget IS ut av Saadiya. Foto: Stringer/iraq (Reuters / NTB Scanpix)

50.000 soldater i den irakiske hæren viser seg å være fiktive, men har likevel fått utbetalt lønn. Nå lover statsminister Haider al-Abadi rydde opp.

01.12.14 03:59

Korrupsjonen er massiv i Irak, også innen landets væpnede styrker. Da det nylig ble gjennomført en grundig sjekk av lønnsutbetalingene, fant man hele 50.000 «spøkelsessoldater» i rekkene.

De angivelige soldatene var oppført med oppdiktede navn, melder Al Jazeera.

– Statsministeren har avdekket eksistensen av 50.000 oppdiktede navn i forsvaret, heter det i en kunngjøring fra Haidar al-Abadis kontor.

Pengene har havnet i lommene til korrupte offiserer, men nå blir det slutt på lønnsutbetalingene til de oppdiktede soldatene.

Kilder i den irakiske regjeringshæren forklarer hvordan svindelen har funnet sted:

Irakiske offiserer får ofte tildelt en håndfull soldater som livvakter, men benytter bare noen av dem og stikker lønna til de øvrige i egen lomme.

Høytstående offiserer på brigadenivå fører på sin side opp 30-40 fiktive soldater på sine lister, stikker store beløp i lommen, men må også smøre sine egne overordnede for å beholde posten, forklarer kilden.

Drept eller desertert

Mange av soldatene det utbetales lønn for, er enten drept i kamp eller har desertert fra hæren, uten at de overordnede har oppgitt dette.

Den irakiske regjeringshæren ble tidligere i år drevet fra skanse til skanse av opprørere fra Den islamske staten (IS), som nå kontrollerer store områder nord i landet.

Norge besluttet tidligere i høst å bistå i treningen av irakiske styrker i kampen mot IS, men det er fortsatt uklart når de 120 norske soldatene setter seg på flyet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.