RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

500.000 har fått denne

VIKTIG PLAGG: Lille Ada og foreldrene Svein Tollersrud og Jannike Sjøvoll fikk babybody nummer 500.000.
VIKTIG PLAGG: Lille Ada og foreldrene Svein Tollersrud og Jannike Sjøvoll fikk babybody nummer 500.000. Foto: Martin Jonassen
Sist oppdatert:
Er du en av dem?

(SIDE2): Nyfødte Ada fikk mandag utdelt babybody nummer 500 000 på fagkonferansen «En vellykket snuoperasjon» på Rikshospitalet. Det lille plagget med påskriften «denne siden opp når jeg sover» har bidratt til at krybbedød i Norge er redusert med 90 prosent siden 1989.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Overrekkelsen ble foretatt av professor og barnelege Trond Markestad. Han var den første i Norge til å anbefale snuoperasjonen fra mage til rygg som sovestilling for spedbarn, opplyses det om i en pressemelding.

Sterk reduksjon
Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at mens det i 1989 var 142 tilfeller av krybbedød i Norge, var det bare 14 tilsvarende i 2006.

Viktigste forebyggingen av krybbedød
Ifølge pressemeldingen er rådet om å la spedbarn sove på ryggen den viktigste årsaken til den lavere forekomsten av krybbedød. I 1989 døde 142 barn i krybbedød. De siste årene har mellom 15 og 20 barn årlig dødd i krybbedød. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) står bak informasjonskampanjen «Denne siden opp». Babybodyer med et tydelig budskap om ryggleie som sovestilling har nå i ti år blitt delt ut til nybakte foreldre ved landets føde- og barselavdelinger.

Resultatet er en ytterligere sterk nedgang i forekomsten av krybbedød, sammenlignet med det nivået forekomsten stabiliserte seg på utover 90-tallet. Kampanjen fortsetter nå med uforminsket styrke med en klar målsetting om å redde stadig flere liv.

På magen på 70-tallet
En trend på 70-tallet førte til at mange spedbarn ble lagt på magen når de skulle sove. Resultatet ble en epidemi av krybbedød i Norge på 80-tallet. Etter at ryggleie ble anbefalt, ble forekomsten av krybbedød nærmest halvert på ett år; i 1990 døde 85 barn. Forekomsten ble ytterligere redusert i årene som fulgte etter hvert som flere fylker valgte å følge anbefalingen. Fra 1993 døde 35-40 barn hvert år i krybbedød. Fortsatt sov mange spedbarn i mageleie. LUB mente at en ytterligere nedgang kunne oppnås gjennom bedre formidling av forebyggende råd til nybakte foreldre. Målsettingen var å nå alle nybakte foreldre med forebyggende informasjon på en positiv måte. Virkemiddelet ble Informasjonskampanjen «Denne siden opp» som ble igangsatt i 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere