RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

548 millioner kroner kom ikke til rette

Sist oppdatert:
Ved årsskiftet var fortsatt 548 millioner kroner av seddelserien som nå er ugyldig, ikke kommet til rette.

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Norges Bank varslet i høst at seddelserien som ble gitt ut mellom 1977 og 2001, ville miste verdien etter 1. november. Da manglet fortsatt 640 millioner kroner i slike sedler.

De siste dagene i oktober kom det inn rundt 40 millioner kroner og fram til årsskiftet ytterligere vel 50 millioner kroner. Årsaken til forsinkelsen er at bankene som mottok sedlene, fikk noe tid på seg til å oversende dem til Norges Bank.

De som måtte finne slike sedler fra nå av, skal ha en svært god grunn for å få dem byttet om til gyldige sedler. Heller ikke hos pengesamlere er det stort å hente.

Kan søke
Den som finner en bunke tusenlapper med bilde av Christian Magnus Falsen, kan fortsatt søke Norges Bank om å få innløst dem. Men terskelen for å få innvilget en slik søknad er høy, advarer Norges Bank på sine hjemmesider der det er lagt ut søknadsskjema for dem som mener de har en god nok grunn.

Sedlene som nå er helt verdiløse – unntatt spesielle objekter som kan ha samlerverdi – er 50-kroneseddelen med Aasmund Olavsson Vinje, 100-seddelen med Camilla Collett, 500-seddelen med Edvard Grieg og 1.000-kroneseddelen med Falsen. Disse sedlene har for lengst opphørt å være gyldige betalingsmidler, men de kunne innløses i banker og hos Norges Bank fram til i fjor.

397 millioner av de totalt utestående 548 millioner kroner er 1.000-lapper.

Borte vekk
– Vi vet ikke med sikkerhet hvor pengene er. Men på bakgrunn av de henvendelsene vi har fått det siste halvåret og det faktum at mesteparten i verdi er 1000-lapper, tror vi en god del er lagt av som verdioppbevaring enten hjemme hos folk eller i bankbokser, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank.

– Noen av sedlene er sikkert også borte – mistet, brent opp, så ødelagt at de ikke har blitt vekslet. Noen sedler av mindre valør, som 50-lapper, er kanskje tatt med ut av landet av turister som ikke har vekslet tilbake til sin egen valuta.

I bankboks
Kjetil Kvist i Numisma Mynthandel i Oslo tror mange av tusenlappene ligger i bankbokser og hjemme hos sparsommelige eldre.

– Det kan nok ligge mange tusenlapper i bøker og på forskjellige gjemmesteder. Det er mange sparsommelige minstepensjonister som har lagt til side penger på egne gjemmesteder. Det skjer ofte at noen finner verdiløse penger. Det kan være fra noen tusen til mange hundre tusen kroner, sier Kvist.

Han har liten trøst å gi dem som kommer med de sedlene som nå er blitt verdiløse.

Liten verdi
– Disse sedlene er nok for moderne til å ha oppnådd samlerverdi. Generelt sett har de ingen verdi. I den grad noen vil kjøpe dem, vil det være til en pris betydelig lavere enn pålydende, sier Kvist.

Han legger likevel til at noen av disse sedlene kan ha større verdi. Det gjelder sedler med forskjellige former for feil. Men de må ikke bære preg av bruk.

– Hvis sedlene er lagt i en bankboks rett etter at de kom fra trykkpressa og ikke har brett på seg, kan det være interessant. Det hender noen finner perfekte utgaver. Finner en slike 50-lapper, kan det nok de nærmeste årene være interesse for å betale pålydende eller mer. Men 1.000-lappen i denne serien er for vanlig til at den vil oppnå pålydende. Det skal heller ikke komme så mange sedler fra denne serien før markedet er mettet, fastslår Kvist. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere