Spydeberg (NTB): Julegrisene ble sendt til slakt i november, men allerede i januar må Martha Mjølnerød i Spydeberg sende en ny besetning til slakteren etter at det ble påvist salmonellasmitte.

De 550 smågrisenekom til gards for to og en halv uke siden, og rett over nyttår er altså oppholdet brått og ubønnhørlig slutt, skriver Smaalenenes Avis. Lille julaften fikk Mjølnerød, som er leder i Østfold Bondelag, beskjed fra Mattilsynet som bekreftet smitten.

– Men i denne situasjonen når jeg må slakte alt på en gang, vil noen gris være for små i forhold til optimal slaktevekt, som fører til at slakteverdien blir lavere, forklarer grisebonden. Hadde de fått vokse seg store og bli slaktet på normalt vis, ville de 550 grisene brakt inn rundt 1 million kroner. Nå får hun betydelig mindre for grisene, men hun sier besetningen er forsikret.

Seksjonssjef Jarle Bergsjø ved Mattilsynet i Østfold, Akershus og Oslo mener de har kontroll på situasjonen.

– Vi vet at smitten stammer fra en produsent i Halden som har levert smågris til tre gårder i Østfold og en utenfor fylket. Vi har tatt prøver alle stedene. Det er kun påvist smitte på gården i Spydeberg. Av de 22 prøvene som ble tatt der, slo 16 av dem ut på salmonellasmitte, opplyser han.

(©NTB)