*Nettavisen* Nyheter.

56 av landsbyens 800 innbyggere er isbjørner: – Klart folk er redde

I denne landsbyen går isbjørnene faktisk rundt i gatene.

08.12.19 10:53

Den russiske landsbyen Ryrkaypiy har et uvanlig problem. Grunnet klimaendringer og matmangel har flere dusin isbjørner flyttet inn i nabolaget. Isbjørnspesialist mener innbyggerne må vurdere evakuering.

– Det er klart folk er redde, sier sjefen for World Wild Fund for Nature (WWF)-prosjektet Isbjørnpatruljen, Tatyana Minenko.

Mangelen på fast is langs nordkysten av Russland har gjort det vanskelig for isbjørnene å bevege seg ut over havet hvor de vanligvis ville jaktet etter mat på denne tiden. Det har tvunget dem til å søke mot landsbyen.

– Klimaendringer gjør at isen i Arktis smelter tidligere og fryser til senere, noe som betyr at isbjørnene bruker mer tid på fastlandet, hvor de vandrer inn i landbyer, tiltrukket av matlukten, sier rådgiver for polarområdene i WWF Rod Downie til det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Klikk på bildet for å forstørre. Isbjørner i nærheten av den russiske landsbyen Ryrkaypiy.

Isbjørner i nærheten av den russiske landsbyen Ryrkaypiy. Foto: (WWF)

Ifølge WWF har rundt 60 isbjørner blitt observert i og rundt landsbyen, noe som har forårsaket store forstyrrelser i hverdagslivet.

– Slike samlinger av isbjørner blir stadig vanligere. Vi må tilpasse oss og finne måter å unngå konflikt mellom folk og dyr, sier koordinatoren for WWF-prosjektet Arktisk biologisk mangfold, Mikhail Stishov, til det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Nå overvåker frivillige området for å passe på at isbjørnene holder seg utenfor selve landbyen, men enkelte mener den må evakueres.

Klikk på bildet for å forstørre. Isbjørner i nærheten av den russiske landsbyen Ryrkaypiy.

Isbjørner i nærheten av den russiske landsbyen Ryrkaypiy. Foto: (WWF)

På tross av korte avstander har barna måttet ta buss til skolen for å holde seg trygge og årlige arrangementer som julekonserten har blitt avlyst.

– Som forsker mener jeg Ryrkaypiy ikke kan bli værende. Vi forsøker å holde situasjonen under kontroll, men ingen våger å tenke på hva som kan skje fremover, sier isbjørnspesialisten Anatoly Kochnev til det russiske nyhetsbyrået Tass.

Myndighetene sier at hvis innbyggerne ønsker å forlate landsbyen kan de holde en folkeavstemning.

Annonsebilag