*Nettavisen* Nyheter.

560.000 sliter med boliglånet

Har du lånt mer enn boligen er verdt? Du er ikke alene - og du har problemer.

11.09.08 16:35

«Du må tåle boligrente på 10 prosent» var tittelen som lyste mot avislesere i dag morges. Det er svært dårlige nyheter for minst en av fire låntagere.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Postbankens forbrukerundersøkelse fra mars i år tror hele 27 prosent av husholdningene at de vil få problemer med økonomien dersom boligrenten blir stort høyere. Dermed kan hele 560.000 husholdninger måtte kutte kraftig i andre kostnader i tiden som kommer.

- Rammer unge kvinner
Postbankens forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm mener at renteøkningen rammer enkeltgrupper hardere enn andre.

- Vi ser at det særlig er kvinner og personer under 35 år som mener at økonomien vil ha vanskelig for å tåle en boliglånsrente på 9-10 prosent. Par virker også tryggere enn single. I tillegg er unge mennesker som har fullfinansiert boligen utsatt.

Dobbel skvis
Og der er det mange som kan gå på en kjempesmell. Ifølge Kredittilsynets boliglånsundersøkelse fra februar i år har hele 26 prosent av alle lån til bolig en belåningsgrad på over 100 prosent.

Disse låntagerne har, i tillegg til å måtte takle høyere rente, også måttet se at boligprisene har falt og havner mellom barken og veden i en skikkelig finansiell skvis.

Må kutte forbruket
Ellen Dokk Holm vil likevel ikke overdramatisere tallene.

- Det er viktig å poengtere at dette er snakk om forventninger. Vi tror ikke at så mange kommer til å la være å betale på boliglånet, men mange må nok prioritere bort privat forbruk, feriereiser og slikt.

Betaler du for mye på lånet ditt? Sjekk Minrente.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag