*Nettavisen* Nyheter.

58.000 utlendinger fikk norsk statsborgerskap etter tabbe

58.000 utvandrere mellom 1960 og 1975 fikk automatisk norsk statsborgerskap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En datatabbe i Skattedirektoratet rundt 1990 førte til at 58.000 utlendinger ved en feil ble norske statsborgere.

09.09.12 10:25

Tabben ble først oppdaget da flere marokkanere dukket opp på den norske ambassaden i Rabat i 2007 og ba om å få norsk pass, skriver Aftenposten.

Ambassaden slo alarm og Skattedirektoratet, som har ansvaret for folkeregisteret, har nå funnet feilen.

- Det skjedde da vi erstattet kortkartoteket med datasystem rundt 1990. Alle som var registrert som utvandret i tidsrommet 1960 til 1975, ble registrert som norske statsborgere, medgir underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratet.

- Dette er tidligere tiders synder, og det er ingen her i Skattedirektoratet som kan forklare hvorfor dette ble slik. Ingen kan dokumentere hva som skjedde, sier han.

De fleste som ved en feil ble registrert som norske borgere, vet det sannsynligvis ikke selv. Mange av dem var gjestearbeidere fra land som Tyrkia og Marokko.

Nå får alle som utvandret i den aktuelle perioden endret status til «statsborgerskap ukjent» i folkeregisteret, men dette vil også urettmessig ramme utflyttede norske statsborgere født av norske foreldre.

Norske ambassader i utlandet er nå varslet for å gjøre «ekte» norske statsborgere oppmerksom på saken. Feilen vil de trolig først oppdage når de skal fornye passene sine.

- Da vi ikke vet hvor de bor, kan vi ikke sende brev, sier Hammer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.