Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

6 gode mikrobryggerier

Foto: Bjørn Moholdt
Sist oppdatert:
Mikrobryggeriene popper opp som bobler i ølskum. Vi guider deg til de gyldne gledene Norge rundt.

Følg oss på FACEBOOK

Send oss dine NORGES-TIPS

– Stadig flere har fått smaken på hjemmebrygg, det er i tiden, mener salgs- og markedsansvarlig Fritjof Loen (37) i Atna Øl.
De siste årene har en rekke mikrobryggerier sett dagens lys over det ganske land. Inspirasjon er hentet fra England, Tyskland, USA og ikke minst Danmark, der mikrobryggeribølgen tok av lenge før trenden nådde Norge.
De fleste klarer seg rimelig bra, mye takket være en solid, lokal forankring. En lærdom fra Danmark er nemlig at øl i stor grad er knyttet til lokale tradisjoner og kultur, og skal ikke bare smake bedre enn industrielt fremstilt pils, men også ha kvaliteter ut over selve drikken.
– Vi har hentet inspirasjon og smak fra nærmiljøet, fra jakt- og skogbrukstradisjonene i området, understreker Loen, og innrømmer glatt at man gjerne «jukser litt», ved å tilsette ølet ekstra lokal koloritt med granskudd og bjørkeløv.
Å bestille «øl» på restaurant er for entusiastene det samme som å be om «mat». Det skal være rett øl til rett mat, nettopp som i vinens verden.
– Folk blir mer bevisste på kombinasjonen øl og mat, og ingenting smaker som godt hjemmelaget øl til skikkelig husmannskost, mener Fritjof Loen og hever glasset for hjemmebryggets nye vår.

6 gode mikrobryggerier

Mikrobryggeri på Flåm

Ægir bryggeri og skjenkestove
En amerikansk entusiast viser nordmenn ølveien med 11–12 hjemmebryggete ølsorter, servert i egen, karakteristisk pub utformet i vikingstil. Ivaretar øltradisjonene fra vikingtiden, i kombinasjon med amerikanske mikrobryggeritradisjoner.

Mirkobryggeri på Inderøy

Inderøya Gårdsbryggeri
Dette lokalt bryggete ølet kompletterer Nord-Trøndelags mattradisjoner. Lager ni sorter øl etter tysk og engelsk tradisjon.

Mikrobryggeri i Lofthus

Ekspedisjonen bryggeri og skjenkestove
Hardangerske bryggeskikker kombinert med moderne ølkunnskaper serveres i skjenkestua, samt utvalgte butikker.

Mikrobryggeri i Egersund

Berentsens Brygghus
To av de 11 ølsortene selges på Vinmonopolet, men det er prøvesmaking og bespisning i bryggeriets lokaler som er den store attraksjonen.

Mikrobryggeri i Grimstad

Nøgne Ø
I de gamle lokalene til Rygende Kraftsstasjon produseres landets mest meritterte mikrobrygg. Ikke bare er det å få kjøpt over hele landet, men ølet eksporteres også til Sverige, Finland, Danmark, England og USA.

Mikrobryggeri i Atna

Atna Øl
Tilsmaker ølet sitt med elementer fra naturen, bant annet bjørkeløv, einer og granskudd. Har foreløpig fire ølsorter.

Se flere bryggerier under bildekarusellen

2979

Foto: Bjørn Moholdt, Istockphoto

Flere spennende mikrobryggerier

Klostergården Håndbryggeri, Frosta, Ølve på Egge Bryggeri, Steinkjer, Trondhjem Mikrobryggeri, Trondheim, Hardanger Saft og Siderfabrikk, Ulvik, Krunesider, Bergen, Mo Laksegard, Sand, Dalane Brygghus, Egersund, Haandbryggeriet, Drammen, Oslo Mikrobryggeri, Oslo, Små Vesen Bryggeri, Bagn, Lillehammer Bryggeri, Lillehammer, Det Lille Bryggeriet, Rena, Valdres Gardsbryggeri, Heggernes.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt og på papir

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!