RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

6 råd mot nettmobbing

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
For de som mobbes blir nå nettet bedre.

Oslo (ANB): Nettmobbing kan få store konsekvenser for den som mobbes. Det skal bli bedre i 2009.

Halvparten av ungdommer mellom 14 og 18 år har opplevd mobbing på internett ved én eller flere anledninger. Det viser en undersøkelse Microsoft Norge har gjort i samarbeid med Medietilsynet.

Foreldre må blande seg mer
De som har utført undersøkelsen vil ha foreldrene enda mer på banen.

- Selv om norske foreldre ligger i teten når det gjelder å involvere seg i egne barns bruk av internett, kreves det store holdningsendringer for å bekjempe nettmobbing. Det er imidlertid positivt at de aller fleste norske ungdommer er klar over potensielle farer, og flinke til å melde fra til foreldre eller venner, når de opplever noe som ubehagelig på nettet, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Gode råd
Medietilsynet har utarbeidet seks konkrete råd til unge for å hindre nettmobbing:

* Ikke svar på meldinger som er ment for å trakassere deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre til mer mobbing

* Behold meldingen. Du trenger ikke å lese den, men behold den som bevis på trakasseringen. Det er avgjørende å ha bevis for hendelsen når du søker hjelp eller vil rapportere det

* Rapportér problemer til dem som kan gjøre noe med det. Du kan ta kontrollen ved å ikke finne deg i støtende innhold. Du kan rapportere det til dem som eier nettsiden. Episoder som kan være ulovlige bør rapporteres til KRIPOS på www.tips.kripos.no

* Blokkér avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at noen trakasserer deg.

* Fortell det til noen du stoler på. Snakk med foreldrene dine, venner, en lærer, ungdomsarbeider eller en hjelpetelefon. Det er det første du bør gjøre når du får et problem.

* Respektér deg selv og respektér andre. Å være online er veldig offentlig og veldig virkelig, selv om det ikke alltid føles sånn.

Flere rettigheter finner du på www.tryggbruk.no/nettmobbing. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere