6 timer i Svolvær

Henningsvær ligger fantastisk til og bør besøkes om du har tid.

Henningsvær ligger fantastisk til og bør besøkes om du har tid. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Noen timer til overs i Svolvær? Her er våre beste tips.

18.09.12 12:23

Som den selverklærte hovedstaden i Lofoten, er Svolvær en vakker portal inn til Norges mest kjente øygruppe. Byen er rammet inn av et formidabelt landskap, med den berømte fjelltoppen Svolværgeita som det mest kjente landemerket.
Helt fra gammelt av var Svolvær først og fremst kjent for sine fiskerier. Tidlig på 1900-tallet gikk byen fra å være et av mange fiskevær til å bli et tettsted med stor befolkningsvekst, og et senter for det verdenskjente lofotfisket etter skrei, som hvert år starter utpå nyåret. I dag er kunst og kultur nesten like viktige ingredienser i byens ve og vel. Du finner flere gallerier og museer her, blant annet Nordnorsk kunstnersenter og galleriet til den kjente nordnorske 1800-tallsmaleren Gunnar Berg. I nabobygda Kabelvåg like ved ligger i tillegg Nordland kunst- og filmfagskole.
Svolvær er ellers et ypperlig utgangspunkt for videre utforsking av det ikonisk vakre Lofoten-arkipelet.

Gå i Svolvær

Gå opp til Svolværgeita, hvis du tør. Det kjente landemerket som ruver over byen stiger 942 meter over havet, og ble besteget første gang i 1910. Herfra har du også en fantastisk utsikt over Lofotenbassenget. For den ikke fullt så dristige klatrer anbefales en tur opp til Vågakallen.

Severdigheter i Svolvær

Se Nordnorsk kunstnersenter, som presenterer noe av det ypperste innen landsdelens kunst. Store deler av utstillingen er viet det arketypiske for landsdelen, med menneskene og naturen i sentrum. Senteret er eid av kunstnerne selv, med det formål å spesielt fremme kunst og kultur i Nord-Norge. Stikk også innom Galleri Gunnar Berg der blant annet det berømte maleriet Trollfjordslaget henger.

Shopping i Svolvær

Kjøp et lite kunstverk av tegneren og maleren Dagfinn Bakke, som har et eget galleri i sentrum. Bakke er viden kjent for sine humoristiske illustrasjoner i akvarell og tusjpenn, ikke minst i tospann med Arthur Arntzen (Oluf).

Restaurant i Svolvær

Spis et bedre måltid på et av landsdelens fremste spisesteder, Du verden der mesterkokken Roy Magne Berglund står bak spakene. Her møter det kontinentale kjøkken med Frankrike og Italia i spissen det klassisk nordnorske, med retter som du garantert kommer til å huske lenge etterpå.

+ 12 timer i Svolvær

Etter en liten kjøretur (elller sykkeltur) vestover havner du i Henningsvær, som ligger fantastisk til, spredt utover noen øyer helt ute i havgapet. Herfra kan du være med på fisketurer, eller sågar kanskje mønstre på som mannskap hos en ekte lofotfisker.

Godt nattleie finner på Henningsvær Bryggehotell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.