OSLO (Nettavisen): - Dette er et tydelig signal, og arbeidet med å finne ut om det er en sammenheng har prioritet hos oss, sier lege og prosjektleder Lill Trogstad hos Folkehelseinstituttet om de mange meldingene om menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinen.

Statens legemiddelverk har så langt (per 28. oktober) behandlet 1264 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser fra kvinner som har tatt koronavaksinen og 97 meldinger om underlivsblødninger fra kvinner som har passert overgangsalder og har tatt vaksinen.

Les også: Legemiddelverket: Mange kvinner melder om mens-problemer etter koronavaksinen

Gjør vitenskapelig studie

Folkehelseinstituttet er i gang med analysen av kohortstudier for å avklare om det er en sammenheng mellom koronavaksiner og disse meldingene.

- De studiene vi gjør nå, baserer seg på informasjon fra fire ulike kohortstudier. To av disse har løpt i mange år, og to nye er opprettet. Kvinnene som deltar, 60.000 kvinner i alt, er i alderen fra 12 til 80 år, sier Trogstad til Nettavisen.

- Mange kvinner melder om blødningsforstyrrelser etter menstruasjon, og i disse studiene spør vi et representativt utvalg om dette, uavhengig av om de er vaksinert eller ikke. Det er viktig for regnestykket når vi skal finne ut om det er en sammenheng med vaksinen, sier Trogstad og peker på at det kan være mange andre årsaker til blødningsforstyrrelser, som endometriose, muskelknuter og prevensjonsbruk, for å nevne noen eksempler.

- Vil ta noen uker

- Hvor mange norske kvinner opplever menstruasjonsforstyrrelser generelt?

- Vi har ikke veldig gode tall på det, men det håper vi å få gjennom denne undersøkelsen.

- Når forventer dere å ha resultatet klart?

- Det vil ta noen uker. Vi holder fortsatt på med datainnsamling.

- Utelukker ikke sammenheng

I august uttalte det europeiske legemiddelverket EMA (og komiteen for legemiddelovervåking, PRAC) at det ikke var funnet noen årsakssammenheng mellom covid-19-vaksiner og menstruelle forstyrrelser «så langt», men spørsmålet er altså ikke opp og avgjort ennå:

- Vi utelukker ikke at det kan være en sammenheng mellom vaksinene og menstruasjonsforstyrrelser, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til Nettavisen.

Han poengterer at meldingene om menstruasjonsforstyrrelser som mistenkte bivirkninger knytter seg til alle de tre vaksinene i det norske programmet, både AstraZeneca, som ble tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet i våres, og de to mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna som nå er i bruk.

- Inntil da bruker vi andre kanaler til å informere om meldingene vi har mottatt , sier han og viser blant annet til Legemiddelverkets temaside om saken.

Hortemo forteller at det europeiske legemiddelverket (EMA) har stort fokus på disse bivirkningsmeldingene og bruker mye ressurser på å kartlegge dem. Dersom EMA konkluderer med at det er en sammenheng, så vil dette bli omtalt i preparatomtaler og pakningsvedlegg, men ikke før, ifølge Hortemo.

Les også: FHI: Smitte kunne vært unngått

Les også: Smitten øker - dette sier helsebyråden om tiltak i Oslo