*Nettavisen* Nyheter.

60 år siden Josef Stalin døde

Moskva (NTB): På dagen 60 år etter at diktatoren Josef Stalin avgikk ved døden, sørger mange russere fortsatt over ham.

Eldre russere la tirsdag ned blomster ved Stalins grav på Den røde plass i sentrum av Moskva for å markere dagen. Enkelte av dem bar også på plakater av Stalin, som styrte Sovjetunionen med jernhånd fra midten av 1920-tallet og fram til sin død 5. mars 1953.

«Stalin lever videre, 60 år etter sin død», skriver avisen The Moscow Times. Den viser til at minnene om Stalin-epoken lever videre i Russland i alt fra metrosystemet som millioner av moskovitter bruker daglig, til landets faste plass i FNs sikkerhetsråd og arsenalet av atomvåpen.

Sovjetunionen opplevde i Stalins 30-årige regjeringstid en rask industrialisering, kollektivisering av landbruket og krigsseier over Nazi-Tyskland.

Den store fedrelandskrigen, som andre verdenskrig kalles i Russland, gjorde Stalin til folkehelt, trass i de enorme overgrepene han begikk mot sitt eget folk. I den politiske undertrykkelsen, som fangeleirene i Gulag-systemet var en viktig del av, ble millioner av mennesker fengslet og drept.

Helt siden Stalin døde, har russerne hatt et ambivalent forhold til ham. Tilhengerne ser på ham som en ukorrupt og sterk leder, mens han for motstanderne var en blodtørstig tyrann. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag