60 personer har druknet

To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år.

To barn ble onsdag 30. juni tatt opp av vannet etter en drukningsulykke ved Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene ble drukningsoffer nummer 36 og 37 i år. Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Og menn dominerer den triste statistikken.

16.08.10 17:14

Hittil i år har 60 personer mistet livet i drukning, hvilket er 19 færre enn til samme tid i fjor.

- Sommeren er på hell og selv om tallene for druknede er lavere enn i fjor, er de langt høyere enn i land vi ønsker å sammenligne oss med, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Menn peker seg klart ut i årets statistikk ved at 80 prosent av de druknede til nå i år tilhører denne gruppen.

I løpet av de to første ukene i august døde 5 menn.

- At menn er mer aktive på sjøen enn kvinner kan ikke alene forklare disse tallene, sier Ivar Christiansen, spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp. Menn må i mindre grad ta sjanser og være mer ydmyke for at uventede ting kan skje.

Bruk av redningsvest er like viktig for alle.

De viktigste årsakene til drukningsulykker er fall fra båt eller brygge, med også under bading har 9 mennesker mistet livet til nå i år.

- Norsk Folkehjelp går inn for at det blir et påbud om bruk av godkjent flyteplagg i båt. Det viser seg at de aller fleste som drukner mangler nettopp dette. Hadde vi hatt et påbud, ville mange liv vært reddet, sier Christiansen.

Alle fylker bortsett fra Østfold og Svaldbard har hatt drukningsulykker så langt i år. Vestfold topper med 6 druknede personer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.