RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

60.000 får skoleplass

Sist oppdatert:
Søkere til høyere utdanning kan vente seg en viktig konvolutt i postkassen i dag.

Torsdag 20. juli er et være eller ikke være for de til sammen 94.000 søkerne til høyere utdanning gjennom Samordna opptak (SO). Etter hovedopptaket i dag kan 60.000 av dem puste lettet ut. De har fått tilbud om studieplass. To av tre fikk førsteønsket sitt.

Språklærer populært
Samtidig står 9.600 kvalifiserte søkere uten tilbud. Disse må stille seg på venteliste, eller søke lykken blant ledige studieplasser på «Resttorget».

Mest populært er lærerutdanningen og tekniske fag. Disse to fagene sender ut nærmere ti prosent flere tilbud om plass i forhold til 2005, etter at flere enn noensinne hadde en av disse utdanningene som sitt førstevalg. Lærerutdanning med språk som spesialfelt er den store vinneren.

- Vi gleder oss over å være i rute når det gjelder å utdanne lærere som kan gi elever på ungdomsskoletrinnet og i den videregående skole god språkopplæring i tråd med kunnskapsløftets intensjoner, sier viserektor for utdanning på Univeristetet i Bergen, Berit Rokne Hanestad i en pressemelding.

Elendig for matte
Situasjonen ser ikke like lys ut ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Flere av studiene der har ikke nok kvalifiserte søkere til å fylle studieplassene.

- Vi ser med bekymring på at stadig færre elever kvalifiserer seg til universitetsstudier i realfag ved å velge bort matematikk, kjemi og fysikk på videregående, sier Rokne Hanestad. Hun legger til at mangel på elever med kunnskap og interesser innen realfag har blitt et nasjonalt problem Norge ikke kan leve med.

- Vi arbeider målrettet for å utdanne gode ambassadører for realfagene hos oss. Studentenes erfaringer vil være avgjørende for fremtidig rekruttering, mener Rokne Hanestad.

Journalistikk og mediefag tronet lenge på popularitetstoppen, men er i år blitt vippet av tronen med den største tilbakegangen av førstevalgssøkere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere